joi, 29 ianuarie 2009

Egipt - tara piramidelor si a nisipurilor fierbinti


Egiptul, una dintre cele mai mari civilizatii ale lumii, s-a dezvoltat de-a lungul Nilului, bazandu-se pe revarsarile acestuia si protejat de desertul din jur. Un regat unificat a fost creat in jurul anului 3.200 ien si o serie de dinastii a condus Egiptul in urmatoarele trei milenii. Ultima dintre aceste dinastii a fost invinsa de persi in anul 341 ien, care, la randul lor, au fost cuceriti de greci, romani si bizantini. In secolul al 7-lea, Egiptul intra sub dominatie araba, sub care va ramane timp de sase secole. Mamelucii, o casta militara locala, preiau controlul in 1250 si vor continua sa domneasca si dupa cucerirea Egiptului de catre turcii otomani in 1517.


Dupa terminarea Canalului Suez in 1869, Egiptul devine o importanta ruta mondiala de transport, insa va cunoaste o profunda criza economica. Dorind sa-si protejeze investitiile in zona, Marea Britanie pune stapanire pe Egipt in 1882, dar suzeranitatea otomana asupra tarii se va mentine pana in 1914. Partial independenta . de Marea Britanie incepand cu 1922, Egiptul isi dobandeste suveranitatea deplina dupa cel de-al doilea razboi mondial. Terminarea barajului de la Aswan in 1971 si crearea lacului Nasser au diminuat din influenta Nilului asupra agriculturii si sistemului ecologic al Egiptului.


Cresterea rapida a populatiei ( cea mai mare din lumea araba ), terenurile arabile limitate si dependenta de Nil sunt probleme pe care Egiptul modern trebuie sa le resolve, desi guvernul a implementat o serie de reforme si investitii masive in comunicatii si infrastructura.


Egiptul se poate vizita tot anul, avand o clima uscata(desertica), exceptand coasta Mediteraneana. Media temperaturilor pe timpul iernii (Decembrie-Februarie) este cuprinsa intre 20-26°C. Daca mergi in aceasta perioada nu uita sa-ti pui in bagaj si niste haine de toamna pentru ca seara si dimineata este destul de rece, iar vantul bate destul de des. Vara (Iunie-August), temperaturile sunt destul de ridicate, variind intre 27-38°C. Daca mergeti in acest sezon nu uitati ochelarii de soare, crema de soare din belsug si o sapca(palarie). In caz ca ai uitat crema de soare acasa sau ramai fara, nu-ti fa griji, poti cumpara de la magazinele hotelului unde esti cazat sau din oras, la preturi rezonabile.


Perioada propice de vizitare, pentru a te bucura si de plaja fara sa-ti faci griji multe de soarele care arde tare este mijlocul lunii Aprilie pana la inceputul lui Iunie si din Septembrie pana la mijlocul lunii Noiembrie



Sanatate. Apa de la robinet nu este potabila pentru turisti. Nu folosi aceasta apa nici la spalarea fructelor, pentru ca risti sa te trezesti cu dureri stomacale si scaune diareice. Pentru aceasta foloseste apa imbuteliata la sticla pe care o poti cere de la barul hotelului la care esti cazat. Apa de la robinet poate fi folosita la spalatul pe dinti, atata timp cat nu o inghiti :). Pentru orice eventualitate nu uita sa-ti pui in bagaj cateva pastile care sa te ajute in nefericitul caz in care o sa ai de a face cu astfel de situatii neplacute. Este indicat sa refuzi politicos si ceaiurile cu care esti servit in magazine pentru ca apa folosita este de regula cea de la robinet, iar standardele de igiena ale egiptenilor sunt destul de scazute.
In cazul in care te-ai decis sa mergi in desert intr-o excursie jeep safari, sau sa vizitezi Valea Regilor, nu uita sa-ti iei un rucsac cu 2-3 sticle de apa pentru ca temperaturile in aceste zone sunt mult mai ridicate, atingand si valori de peste 50°C in timpul verii.




La cumparaturi, cum? ce? Egiptul este renumit pentru bumbacul sau, de aceea aici puteti gasi imbracaminte din bumbac de calitate la preturi atractive. De asemenea aici puteti gasi parfumuri pe baza de ulei, articole confectionate din piele de camila de regula, o sisa pentru a te relaxa cu prietenii, un papirus care sa-ti aduca aminte de Egipt(fii atent la cele contrafacute din coji de banane ), condimente, bijuterii sau diverse amintiri legate de civilizatia egipteana antica. In Egipt pentru fiecare lucru pe care-l cumperi trebuie sa negociezi pentru a obtine un pret bun. La magazinele hotelurilor te poti targui mai putin decat la magazinele din oras sau din piete. Farmaciile au preturi fixe. Obtii un pret bun pentru un produs atunci cand il cumperi la un pret echivalent cu 25-40% din pretul initial. Pentru a obtine acest pret, trebuie sa ai rabdare, timp si sa-ti placa sa intrii in jocul lor. Fiecare egiptean care are un magazin o sa incerce sa te faca sa intrii in magazinul lui, pentru ca el are cele mai bune preturi, te invita la un ceai sau te invita sa scrii in cartea lui de oaspeti pentru ca tu esti primul roman care scrie la el :). Moneda nationala in Egipt este lira egipteana. In unele magazine se pot cumpara produse si cu euro, insa e mai indicat sa schimbati banii la banca pentru a obtine un curs mai bun.



Siguranta turistului. Egiptul este considerat o tara destul de sigura pentru turisti, desi in trecut au avut loc unele atacuri sporadice ale unor grupari militante asupra unor grupuri de turisti, unele dintre ele cu urmari tragice. De aceea, hotelurile, obiectivele turistice au paza asigurata de politisti inarmati. Egiptenii care incearca sa te invite in magazinele lor, desi sunt insistenti, sunt inofensivi.


>Sporturi Acvatice. In zonele in care reciful este foarte aproape te tarm nu scapa ocazia de a te bucura de flora si fauna din Marea Rosie daca stii sa inoti. Ai nevoie de o masca si un tub de snorkeling si o pereche de botosi pentru a-ti proteja picioarele. Un alt lucru la care trebuie sa fii relativ atent sunt meduzele, care sunt destul de mari si iti pot crea neplaceri daca vii in contact cu ele.

blog comments powered by Disqus