luni, 26 ianuarie 2009

China, tara zgarie-norilor




Recunoscuta de secole ca una dintre cele mai semnificative civilizatii ale lumii, alaturi de Egipt, Mesopotamia si India, datorita artei si descoperirilor stiintifice, China este cea mai populata tara de pe glob. La sfarsitul secolului al 18-lea ien ia fiinta pe cursul mijlociu al Fluviului Galben ( Huanghe ) statul Shang, prima formatiune statala confirmata si de descoperirile arheologice. In secolul al 19-lea si inceputul secolului al 20-lea en, China a fost ravasita de framantari interna, determinate de infrangeri militare in conflictele cu vecinii si de ocupatia straina care le-a urmat. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Partidul Comunist, condus de Mao Zedong, a preluat puterea si a instaurat un regim dictatorial impunand un control strict asupra populatiei si ingradind libertatile cetatenesti. Desi succesorul lui Mao, Deng Xiaoping, a introdus gradat dupa 1978 reforme care au dus spre descentralizarea economica si trecerea la economia de piata, controlul politic a ramas foarte puternic. In 1989, o revolta a studentilor impotriva regimului comunist a fost reprimata sangeros.

Clima
Este diferita in functie de regiune: in nord-est verile sunt fierbinti si uscate, iernile reci; in nord si centru ploua apropae neintrerupt; in sud-est verile sunt subtropicale si iernile reci. Cele mai indicate perioade pentru turism sunt aprilie-mai si septembrie-octombrie.

Destinatii turistice

BEIJING (PEKING)
Centrul Beijingului este dominat de acoperisurile galbene ale cladirilor din "Orasul Interzis", unde odinioara traia imparatul. Aici sunt sase palate: trei erau destinate oficialilor, trei uzului personal. In Templul Cerului imparatul aducea anual un sacrificiu in prima luna a calendarului chinezesc. Nu uitati sa vizitati Zidul Care Sopteste: un cuvant rostit cu buzele lipite de perete pare sa alunece pe zidul sau, putand fi perfect auzit de persoanele situate in partea diametral opusa.


Marele Zid Chinezesc dateaza din timpul dinastiei Ming si a fost construit in nu mai putin de 2500 de ani.


SHANGHAI
Cu o populatie de peste 12 milioane de locuitori, este cel mai mare oras al Chinei, situat pe malul raului Huangpu, afluent al lui Yangtze. Incepand din secolul al XIX-lea dezvoltarea sa a fost sigura si continua, initial incurajata de importul si vanzarea de opiu. Shaghaiul pare a fi alcatuit din trei orase distincte: unul pur chinezesc, cu coloratura orientala, unul stand sub semnul boemei Frante, iar cel de-al treilea cu influente britanice. Principalele sale obiective turistice sunt strada Nanjing, templul de jad al lui Budha, gradinile Yu, muzeul Shanghai, fabricile de covoare si cele de prelucrare a jadului


Tibetul va va ispiti prin renumele sau de loc sacru, accesibil doar initiatilor, unde aerul pare negru de fumul candelelor. In cea mai importanta regiune a sa, Lhasa, palatele si manastirile seamana mai mult a fortarete decat a lacase de cult. In unele din locurile sfinte turistilor li se permite sa calce cu sfiosenie: palatul Potala, unde au trait generatii intregi de Dalai Lama, manastirea Jo-Khang , cea mai veche din Tibet, palatul de vara al lui Dalai Lama, situat in parcul Norbulingka, inconjurat de un inalt zid cu simboluri falice.


De-a lungul Drumului Matasii, care lega nord-vestul Chinei de Asia Centrala si Orientul Mijlociu, puteti vizita alte orase importante ale Chinei: Lanzhou, renumit pentru calul zburator ce se odihneste in muzeul local, Dunhuang cu spectaculoasele sale pesteri inchinate rugaciunii, Xinjiang, unde negustori din intreaga tara se aduna la bazarul ce se tine in fiecare duminica.


Hong Kongul se afla la doar 32 km distanta de gura de varsare a raului Pearl , separat de pamantul Chinei printr-un adevarat port natural. Hong Kong este o metropolă înfloritoare, curată şi frumoasă ce poate fi vizitată în tot cursul anului, având un climat blând în perioada septembrie-februarie şi temperaturi mai ridicate în perioada mai-septembrie. Este un oraş compact, astfel încât turiştii nu sunt niciodată prea departe de magazine sau principalele puncte de atracţie. Turiştii din majoritatea ţărilor pot intra fără viză pentru perioade de la 7 zile la 6 luni (în funcţie de naţionalitate). Comunicarea nu este o problemă, limba engleză fiind răspândită.

Hong Kong este compus în mare din Insula Hong Kong, Kowloon şi Noile Teritorii.

blog comments powered by Disqus