luni, 26 ianuarie 2009

Australia



Australia este a cincea tara din lume ca marime si cel mai mic continent . Este , de asemenea , cea mai joasa si mai plata intindere de uscat si continentul cel mai secetos . Contine mai mult desert decat orice alt continent .:doua treimi :intinderea sunt de aride sau semiaride.Are o linie de coasta de linire de coasta foarte scurta pentru o suprafata atat de mare:in afara Golfului Carpentaria si a marelui Golf Australian , sunt foarte putine golfuri de-a lungul totalului de 19.000 km de linie de coasta .Continentului ii lipsesc in mod evident formele de relief : nu exista rauri mari , iar muntii sunt josi . Cel mai inalt varf australian , Varful Koscinsko din Alpii Australieni de la granita dintre South Wales si Victoria are o inaltime de numai 2.228 m , mai putin de jumatate din inaltimea Mont Blanc-ului.Continentul poate fi impartit in trei regiuni principale : Scutul Australiei de Vest , Platoul Estic si Marele Bazin Artezian . Scutul este un podis care se suprapune in mare parte cu statul Australiei de Vest , format in principal de aflorimente de roci precambriene vechi de 5.703.000 milioane de ani . Cele mai remarcabile dintre aceste aflorimente sunt Peninsula Arnhem si Podisul Kimberly din nord-vest . Platoul Estic este o regiune muntoasa cu o latime de aproximativ 500 km , care formeaza Muntii Marii cumpene de Ape . Varfurile cele mai inalte au o inaltime de numai 1.500 m . Muntii New England si Muntii Albastrii din sud au inaltimi intre 900-1.500 m.




Clima. Cea mai mare parte a Australiei este foarte secetoasa . Vara , care tine din decembrie pana-n februarie , exista valuri de caldura frecvente, temperaturile ating in general 38 grade Celsius . Unele parti sunt umede , in general regiunile de coasta estice si Insula Tasmania . Efectele neplacute sunt intr-o oarecare atenuate de brize vestice racoroase care sufla in tot timpul anului .


Turismul.


Oraşul principal este Sydney, capitala Noii Galii de Sud. Cu o populaţie de peste 4,1 milioane de locuitori, este cel mai mare oraş din Australia. Este de asemenea cea mai veche aşezare colonizată de europeni din Australia, fiind fondat ca o colonie britanică în 1788.
Obiective turistice: Casa Operei din Sydney; Podul din Portul Sydney; Panorama Pylon; pentru înot: Bondi, Manly, Cronulla sau Wattamulla; Parcul Olimpic Sydney, casă a Jocurilor Olimpice de Vară din 2000 ("cele mai bune din lume"!); Fox Studios; Sydney Aquarium; Muzeul Naţional Maritim al Australiei; Galeria de artă a Noii Galii de Sud; plimbare cu feribotul de la Circular Quay prin port spre Grădina Zoologică din Taronga; Sydney Opera House, localizată în vârful unui promotoriu ce străjuieşte portul oraşului Sydney, este una dintre cele mai distincte şi celebre clădiri ale secolului XX. Este simbolul unui oraş, Sydney, al unei ţări şi al unui continent, Australia, mii de turişti total neinteresaţi de operă vizitând-o săptămânal doar pentru a o admira.Geografic, este aşezată în vârful Capului Bennelong ce închide portul. Numeroase trupe de teatru şi balet poposesc în turneu aici, Opera din Sydney fiind totodată căminul Operei australiene, al Companiei de Teatru Sydney şi al Orchestrei Simfonie din Sydney. Este administrată de Trustul Casei Operei, sub egida Ministerului Artelor din Noua Galie de Sud, provincia a cărei capitală este Sydney


Melbourne este al doilea cel mai mare oraş din Australia şi capitala statului Victoria. Deşi este binecunoscut în lume, ca fiind de multe ori mai atractiv decât Sydney, în ultimul timp Melbourne-ul a fost eclipsat către acesta din urmă. Deşi nu este un oraş prea turistic şi prea sunt mult de văzut, totuşi vă va place Melbourne-ul în stilul său, chiar dacă după două sau trei zile îşi va pierde atractivitatea


Canberra este capitala Australiei din 1911. Numele de Canberra a fost hotarit in 1913. El provine de la cuvintul “kanberry” din limba aborigenilor, care inseamna “loc de intilnire”. Locul pe care a fost construita Canberra a capatat statutul de teritoriu distinct, asemanator modelului Whashingtonului, numindu-se Teritoriul Capitalei Australiene (Australian Capital Territory), avind propriul guvern. Orasul Canberra ocupa aproximativ 40% din suprafata Teritoriului Capitalei Australiene.
Cauza desemnarii unei noi capitale intr-o asezare noua a fost rivalitatea dintre cele doua mari metropole Sydney si Melbourne. A fost ales un teritoriu situat intre cele doua orase rivale.Canberra a fost proiectata de arhitectul american Walter Burley Griffin in 1912. Constructia orasului a inceput in 1913. Sint multe parcuri, un lac intins (Lacul Burley Griffin) situat chiar in centrul sau, cladiri cu arhitectura moderna si o retea extinsa de drumuri rezervate biciclistilor.

blog comments powered by Disqus