marți, 18 noiembrie 2008

Wow Filipine


Filipine este un arhipelag alcatuit din 7107 insule, intins pe o lungime de 805 km, a caror suprafata totala nu o depaseste pe cea a Arizonei. Doar 7% din aceste insule au suprafata mai mare de 2 km 2 si doar o treime au un nume. Cele mai mari sunt Luzon (in nord), Mindanao (in sud) si Samar. Originea lor este vulcanica (inca mai exista 20 vulcani activi) si majoritatea sunt strabatute de munti .
Majoritatea locuitorilor traieste pe 11 din aceste insule. Caldele ape tropicale, recifurile de corali cu uimitoarea viata subacvatica, peisajele marine si montane dramatice reprezinta garantia unei vacante de vis in acest adevarat colt de rai.

In arhipelagul Filipine se afla faimoasele plaje de nisip alb, fin, din Boracay, aflate in topul celor mai frumoase plaje din lume. In insula Mindanao, in partea de sud, un important obiectiv turistic il reprezinta lacul Sebu, aflat in munti, la o altitudine de 300 m; aici traieste un trib indigen, T'boli, intr-o izolare aproape totala, ce si-a pastrat cultura si traditiile stravechi; in fiecare sambata se organizeaza un targ plin de culoare, de unde se pot achizitiona obiecte de arta realizate de membrii tribului.


Capitala se afla la Manila, metropola care este situata in sudul Insulei Luzon (108 172 km2,reprezentand 35% din suprafata tarii),fiind cea mai intinsa dintre toate insulele care compun arhipelagul filipinez si cea mai populata (50%dinlocuitorii tarii) dintre cele circa 1000 locuite. Orasul este aflatla tarmul estic al Golfului Manila.



In insula Samar, pitorescul oras Viriato se intinde de-a lungul coastei; munti stancosi, golfuri linistite cu nenumarate barci, trasee unice pentru alpinism, o casacada superba - iata cateva dintre motivele pentru care nu veti regreta alegerea facuta. In Banaue exista inca terasele construite pentru cultivarea orezului acum 2000 de ani de tribul cruzilor vanatori de scalpuri Ifugao; se poate observa si astazi sistemul de irigare inventat de acestia, tuburi din lemn de bambus introduse in canale sapate in pamant.
Asa numitele Dealuri de Ciocolata sunt un fenomen unic in lume; lava s-a depus in starturi succesive, creand niste formatiuni ondulate de culoarea ciocolatei; legenda spune ca s-au format din lacrimile unui gigant cu inima ranita in urma unei batalii.

Parcul National "100 de insule" cuprinde, da fapt, 123 insule micute, cu marginile sapate straniu de ape, ajungand sa aiba forma unor ciupeci; pot fi vizitate intr-o calatorie de neuitat cu caiacul. Cele mai cautate de turisti sunt insula Quezon, Insula Guvernatorului si Insula Copiilor.

Pitorescul lac vulcanic Taal poate fi vizitat intr-o excursie de o zi pornind din Manila. In apropiere - orasul Tagaytay, construit pe marginea craterului unui vulcan inactiv. Pesterile Siquijor reprezinta o destinatie obligatorie pentru iubitorii de aventura. Aflate in muntii Cantabon, cele mai cunoscute sunt Cantabon, Cang Anhao, Ambaka'g Baki si Dacanay, o adevarata provocare, datorita tunelurilor inguste si abrupte, numeroaselor specii de lilieci si marilor portiuni cu lacuri subterane.

Oamenii. Intre est-asiatici, filipinezii reprezinta un caz aparte. Ei sunt vorbareti, ca latinii; isi manifesta deschis caldura si emotiile; se simt in largul lor in compania americanilor si a occidentalilor, in general; respecta valorile democratiei, inclusiv libertatea de exprimare; isi manifesta neincrederea si resping autoritarismul ori de cate ori este posibil.

Ca dovada, peste 100 000 de americani traiesc in Filipine si aproape doua milioane de filipinezi in SUA, fiind minoritatea asiatica care se extinde cel mai rapid. Anual le sunt acordate 50 000 de vize, fiind intrecuti in aceasta privinta numai de mexicani. In Hawaii a fost ales un guvernator filipinez.

Atipismul asiatic al filipinezilor deriva nu numai din cei 100 de ani de contacte cu americanii, ci si, intr-o mare masura, din cei 350 de ani de colonialism spaniol. Intr-adevar, insulele poarta numele lui Filip al II-lea al Spaniei.






Informatii practice


Ora GMT/UTC +8

Electricitate 220 V

Cartile de credit sunt acceptate pe scara larga in restaurante, hoteluri, marile centre comerciale.

Turistii au nevoie de viza de intrare in Cambodgia si pasaport valabil in urmatoarele 4 luni.

Imbracaminte: se recomanda imbracamintea usoara, din bumbac tot timpul anului, iar in anotimpul

Apa si sanatate: apa nu este potabila, e obligatorie utilizarea apei imbuteliate. Este recomandata vaccinarea impotriva hepatitei A, tetanosului, febrei tifoide, malariei, difteriei. Evitati scaldatul, pentru ca in majoritatea apelor este prezent bacilul bilharzia.

Moneda nationala
este peso-ul filipinez.

Clima: sezonul umed tine din iunie pana in septambrie, iar cel uscat din septembrie pana in mai. Temperatura variaza intre maxima de 31 grade C si minima de 24 grade C. Perioada ideala pentru excursii este intre decembrie si mai, cand temperaturile nu sunt excesiv de ridicate, iar cantitatea de precipitatii este scazuta.













blog comments powered by Disqus