vineri, 21 noiembrie 2008

Lasa-te surprins de Indonezia


Indonezia are aproape 250 milioane de locuitori, locul patru in lume dupa mult mai cunoscutele China, India si SUA. Aproape 90% din locuitori sunt musulmani, ceea ce transforma Indonezia in cel mai mare stat islamic din lume. Aceasta populatie e distribuita inegal, Indonezia avand in insula Java (125 milioane locuitori, cam cat Germania si Franta la un loc) una din cele mai suprapopulate regiuni de pe glob (peste 1000 de oameni pe KM patrat) si in insula Papua una din cele mai subpopulate (sub 10 oameni pe KM patrat). Oamenii sunt si ei foarte diferiti intre ei, de la civilizatia avansata hindu-javaneza care a creat inca de acum o mie de ani capodopere arhitecturale cum ar fi Borobudur si Prambanan pana la baieti relaxati din Papua care nu s-au obosit intr-un milion de ani sa inainteze mai mult de cativa centimetri pe scara evolutiva deschisa de stramosii nostri primatele. De altfel Papua (a nu se confunda cu Papua Noua Guinee, tara independenta de sub Papua indoneziana care imparte aceeasi insula in doua) inseamna 75% jungla nedefrisata in care nimeni nu stie ce se afla, fiind si una din ultimele frontiere neexplorate de om pana acum.
Indonezia este cel mai mare arhipelag din lume, cu peste 17.000 de insule.

Indonezia e cel mai mare centru de activitate seismica de pe glob, ceea ce inseamna ca Indonezia e o tara ce se cam clatina pe alocuri, nu prea sta bine pe picioarele ei.

Ca tacamul sa fie complet, Indonezia e tara care are si cei mai multi vulcani activi de pe glob. Intr-un numar mai vechi din National Geographic e un articol mare despre vulcanii activi din Indonezia. Alex a scris si el despre Merapi ("Muntele Scuipa-Foc"), intr-un articol ce descrie in cuvinte si imagini lava din Java. Intr-un astfel de mediu natural volatil credinta si ritualurile sacre de induplecare a zeilor fac zilnic parte din cultura si viata oamenilor.

Din punct de vedere natural, aici vezi locuri unice pe glob, minuni ale naturii cum ar fi vulcanul Bromo care stranuta pasnic in fata turistilor din 15 in 15 minute. Sau vulcanul Kelimatu din insula Flores care a format 3 lacuri de culori diferite, cele 3 lacuri schimbandu-si culorile intre ele din 10 in 10 ani.
Din punct de vedere turistic Indonezia este o tara de un an de zile de explorare continua, cam atat de multe ar avea de oferit ochiului turistic tara asta. Cele mai importante si mai cunoscute doua obiective turistice: insulele Java si Bali.

blog comments powered by Disqus