miercuri, 18 noiembrie 2009

Mexic



Provenind dintr-o avansata civilizatie ameridiana, Mexic a fost sub stapanirea Spaniei pentru 3 secole inainte de a-si obtine independenta la inceputul secolului al 19-lea. Devalorizarea monedei nationale la sfarsitul anului 1994 a provocat cea mai grava recesiune economica din istoria Mexicului.


Pasionant, fascinant, Mexicul se ofera in alt chip fiecarui vizitator: arheologie precolumbiana sau coloniala, peisaje care iti taie rasuflarea, plaje paradisiace, tequilla si tortilla, cantecele celebrilor mariachi. Asadar, fie ca va veti opri pe una dintre superbele plaje ale Mexicului, fie ca veti alege un sejur intr-una dintre fostele haciendas transformate acum in hoteluri selecte, cu siguranta veti avea parte de cateva zile de relaxare de neuitat.


Plajele Marii Caraibe din regiunea Yucatan (Carmen, Riviera Maya) sau cele scaldate de apele Pacificului (Acapulco, Puerto Vallarta, Porto Escondido) va ofera numeroase posibilitati de desfatare. Renumita este in acest sens statiunea Acapulco, un oras turistic prin excelenta. Apa marii are o temperatura constanta, 28 de grade pe tot parcursul anului, astfel incat va puteti petrece timpul facand schi nautic, scufundari sau veti putea privi orasul de la inaltime, dintr-un deltaplan. Daca bugetul va permite, va puteti caza la hotelul Las Brisas, fiecare camera avand vedere la mare si o piscina privata. Cancun este orasul creat pentru turism, plajele cu nisip alb si palmieri, marea turcoaz, recifurile de coral facand din Cancun locul ideal pentru o vacanta.



Mexicul este destinatia potrivita si daca sunteti interesati de cultura si istorie, la fiecare pas intampinandu-va faimoasele vestigii maiase si aztece.Bucataria mexicanaEste o bucatarie picanta, multe retete având in compozitie chili. De asemenea, mexicanii folosesc si porumbul, ingredientul principal al renumitei tortilla, ce sta la baza pregatirii multor retete traditionale. Nu plecati fara a gusta deliciosul tacos al pastor, preparat din carne de porc fripta, ananas si condimentat cu usturoi si coriandru. Tequilla este bautura mexicana prin excelenta, care se regaseste in cocktailuri precum Margherita.



Istoria Mexicului cuprinde mai multe culturi impresionante si misterioase in acelasi timp.

Olmecii, un popor misterios despre care nu se stie nici de unde au venit nici cum au disparut, au influentat culturile ulterioare.

Toltecii, asezati in nordul Vaii Mexicului, au ridicat orasul Tula, in jurul anului 600 ICh. Cultura tolteca a influientat puternic cultura maya si azteca

Mayasii au avut cea mai puternica si influenta cultura. Ei sunt care au inventat sistemul numeric si au fost maestrii ai ingineriei si arhitecturii, au folosi scrierea hieroglifica, au controlat un mare imperiu si aveau mari calitati de comercianti. Complexele de la Palenque (Palatul construit in mijlocul orasului, pe un deal artificial, inconjurat de galerii si curti; Templul Soarelui a fost construit de Chan – Bahlum/ sarpele jaguar), Tikal, Tulum, Chichén Itzá, Copán si Uxmal (Piramida Magicianului, despre care, legenda spune ca a fost construita intr-o noapte de un copil minune, devenit ulterior conducatorul mayasilor/ in realitate constructia a durat 300 de ani) sunt marturii vii a culturii maiase.

Zapotecii si Mixtecii au dezvolata valea Oxaca. Au fost excelenti constructori si artistii in metal si ceramica. Descendentii lor locuiesc in statul Oxaca de astazi

Aztecii, sunt ultimul trib sosit din nord in jurul anului 1200 ICh, pe Valea Mexicului. Nu au avut o istorie scrisa, informatiile pastrandu-se din generatie in generatie, in forma orala.
Legenda spune ca au sosit din insula numita Aztlan, asezata in mijlocul lacului Chicomoztoc. In mijlocul insulei existau 7 temple dedicate zeului protector Huitzilopochtli. Se spune ca erau poporul ales al zeului care le-a cerut sa pleca in cautarea « pamantului promis ».
Pentru o lunga perioada de timp au avut un stil de viata nomad.

Abia in 1325, marele trib al aztecilor se stabileste in sudul lacului Texcoco, la Tenochtitlan, localitate devenita astazi Mexico, denumire ce deriva din numele zeului razboiului Mexitli.

Cunoscuti mai ales prin munarul mare de sacrifiici uname facute zeilor, aztecii credeau ca bunavointa zilnica a zeilor poate fi dobandita prin sacrificarea unui sclav. Sacrificau anual intre 20-50 de mii de sclavi, crezand ca sunt singurii responsabili de fericirea zeilor.

La sosirea spaniolilor, aztecii erau cea mai mare putere in zona. Aztecii si Montezuma, conducatorul imperiului, au fost cuceriti de Cortez (1520-1538), incheidu-se astfel istoria marelui imperiu Aztec.




Ovidiu Buta„Mexicul este cea mai colorata si neasteptata destinatie de vacanta. Se spune ca e o tara a lumii a treia, insa realitatea te copleseste. E istorie acolo, de la Frida Kahlo la piramide sau la miticul Acapulco.“