miercuri, 18 noiembrie 2009

Mexic



Provenind dintr-o avansata civilizatie ameridiana, Mexic a fost sub stapanirea Spaniei pentru 3 secole inainte de a-si obtine independenta la inceputul secolului al 19-lea. Devalorizarea monedei nationale la sfarsitul anului 1994 a provocat cea mai grava recesiune economica din istoria Mexicului.


Pasionant, fascinant, Mexicul se ofera in alt chip fiecarui vizitator: arheologie precolumbiana sau coloniala, peisaje care iti taie rasuflarea, plaje paradisiace, tequilla si tortilla, cantecele celebrilor mariachi. Asadar, fie ca va veti opri pe una dintre superbele plaje ale Mexicului, fie ca veti alege un sejur intr-una dintre fostele haciendas transformate acum in hoteluri selecte, cu siguranta veti avea parte de cateva zile de relaxare de neuitat.


Plajele Marii Caraibe din regiunea Yucatan (Carmen, Riviera Maya) sau cele scaldate de apele Pacificului (Acapulco, Puerto Vallarta, Porto Escondido) va ofera numeroase posibilitati de desfatare. Renumita este in acest sens statiunea Acapulco, un oras turistic prin excelenta. Apa marii are o temperatura constanta, 28 de grade pe tot parcursul anului, astfel incat va puteti petrece timpul facand schi nautic, scufundari sau veti putea privi orasul de la inaltime, dintr-un deltaplan. Daca bugetul va permite, va puteti caza la hotelul Las Brisas, fiecare camera avand vedere la mare si o piscina privata. Cancun este orasul creat pentru turism, plajele cu nisip alb si palmieri, marea turcoaz, recifurile de coral facand din Cancun locul ideal pentru o vacanta.



Mexicul este destinatia potrivita si daca sunteti interesati de cultura si istorie, la fiecare pas intampinandu-va faimoasele vestigii maiase si aztece.Bucataria mexicanaEste o bucatarie picanta, multe retete având in compozitie chili. De asemenea, mexicanii folosesc si porumbul, ingredientul principal al renumitei tortilla, ce sta la baza pregatirii multor retete traditionale. Nu plecati fara a gusta deliciosul tacos al pastor, preparat din carne de porc fripta, ananas si condimentat cu usturoi si coriandru. Tequilla este bautura mexicana prin excelenta, care se regaseste in cocktailuri precum Margherita.



Istoria Mexicului cuprinde mai multe culturi impresionante si misterioase in acelasi timp.

Olmecii, un popor misterios despre care nu se stie nici de unde au venit nici cum au disparut, au influentat culturile ulterioare.

Toltecii, asezati in nordul Vaii Mexicului, au ridicat orasul Tula, in jurul anului 600 ICh. Cultura tolteca a influientat puternic cultura maya si azteca

Mayasii au avut cea mai puternica si influenta cultura. Ei sunt care au inventat sistemul numeric si au fost maestrii ai ingineriei si arhitecturii, au folosi scrierea hieroglifica, au controlat un mare imperiu si aveau mari calitati de comercianti. Complexele de la Palenque (Palatul construit in mijlocul orasului, pe un deal artificial, inconjurat de galerii si curti; Templul Soarelui a fost construit de Chan – Bahlum/ sarpele jaguar), Tikal, Tulum, Chichén Itzá, Copán si Uxmal (Piramida Magicianului, despre care, legenda spune ca a fost construita intr-o noapte de un copil minune, devenit ulterior conducatorul mayasilor/ in realitate constructia a durat 300 de ani) sunt marturii vii a culturii maiase.

Zapotecii si Mixtecii au dezvolata valea Oxaca. Au fost excelenti constructori si artistii in metal si ceramica. Descendentii lor locuiesc in statul Oxaca de astazi

Aztecii, sunt ultimul trib sosit din nord in jurul anului 1200 ICh, pe Valea Mexicului. Nu au avut o istorie scrisa, informatiile pastrandu-se din generatie in generatie, in forma orala.
Legenda spune ca au sosit din insula numita Aztlan, asezata in mijlocul lacului Chicomoztoc. In mijlocul insulei existau 7 temple dedicate zeului protector Huitzilopochtli. Se spune ca erau poporul ales al zeului care le-a cerut sa pleca in cautarea « pamantului promis ».
Pentru o lunga perioada de timp au avut un stil de viata nomad.

Abia in 1325, marele trib al aztecilor se stabileste in sudul lacului Texcoco, la Tenochtitlan, localitate devenita astazi Mexico, denumire ce deriva din numele zeului razboiului Mexitli.

Cunoscuti mai ales prin munarul mare de sacrifiici uname facute zeilor, aztecii credeau ca bunavointa zilnica a zeilor poate fi dobandita prin sacrificarea unui sclav. Sacrificau anual intre 20-50 de mii de sclavi, crezand ca sunt singurii responsabili de fericirea zeilor.

La sosirea spaniolilor, aztecii erau cea mai mare putere in zona. Aztecii si Montezuma, conducatorul imperiului, au fost cuceriti de Cortez (1520-1538), incheidu-se astfel istoria marelui imperiu Aztec.




Ovidiu Buta„Mexicul este cea mai colorata si neasteptata destinatie de vacanta. Se spune ca e o tara a lumii a treia, insa realitatea te copleseste. E istorie acolo, de la Frida Kahlo la piramide sau la miticul Acapulco.“

luni, 6 iulie 2009

Tulcea, orasul de la portile Deltei Dunarii

Tulcea este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Tulcea, Dobrogea, România.

Istorie
Este situat pe 7 coline din Dealurile Tulcei, pe o vatră populată continuu începând din perioada culturii Gumelniţa (2900 - 2200 î.C.), continuând cu aşezarea greacă Aegyssus (secolul VIII î.C.), cu portul şi oraşul roman din secolele I - II d.C., cu oraşul numit Tulcea din vremea lui Mircea cel Bătrân. Sub stăpânirea otomană oraşul decade, un reviriment înregistrându-se odată cu deschiderea canalului Sulina. Oraşul a fost atestat documentar în anul 1657. S-a aflat sub stăpânire otomană între anii 1420 şi 1877.

Până la reforma admnistrativă din anul 1950 a fost reşedinţa judeţului Tulcea (interbelic). După instaurarea regimului comunist în România a devenit reşedinţa unui raion din Regiunea Dobrogea.

După cel de-al doilea război mondial, oraşul se extinde şi se modernizează. În prezent vatra oraşului atinge o suprafaţă de 115 kmp şi o populaţie de 99.875 locuitori (în anul 2002). Tulcea este un oraş industrial, modern, port pentru navele de pasageri, precum şi pentru cele care transportă produse industriale, mai ales materii prime şi pentru navele de pescuit oceanic. Judeţul Tulcea este situat în aşa natură, incât este accesibil de pe mare cât şi pe Dunăre de către navele maritime, având un mare avantaj comercial.

Geografie
Oraşul Tulcea se află la 30 de metri altitudine şi la 292 kilometri faţă de Bucureşti.

Clima
Clima municipiului Tulcea este temperat-continentală cu influenţe sub-mediteraneene. Iarna se face simţit aerul arctic, din nord, care provoacă scăderea temperaturii. Temperatura maximă înregistrată a fost de 38,7 grade, iar minima a fost de -26,8 grade în anul 1942.

Temperatura medie anuală din Tulcea este una dintre cele mai ridicate din ţară, fiind de 10,8 grade. Precipitaţiile medii anuale sunt de 350-500 mm. Debitele Dunării sunt în medie, la Tulcea, de aproximativ 5000-6000 mc/s, minimele fiind de 2000 mc/s, iar maximele de 15.000-16.000 mc/s.

Turism
Muzee Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM):

Muzeul de Științe Naturale "Delta Dunării"
Muzeul de Artă
Muzeul de Etnografie și Artă Populară (MEAP)
Muzeul de Istorie și Arheologie
Lăcaşuri de cult

Catedrala Sfântul Nicolae
Moscheea Azizie
Sinagoga
Biserica Sfântul Gheorghe „Cu Ceas”
Cimitirul evreiesc
Alte clădiri şi locuri

Dunărea
Delta Dunării
Piaţa Civică
Clădiri istorice
Monumentul Independenţei

Un obiectiv obligatoriu de vazut in orasul Tulcea este Acvariul din cadrul Muzeului Delta Dunarii.

La ora actuala, este de departe, cel mai avansat muzeu din Romania. Fata de Acvariul din Constanta, bazinele sunt mult mai curate si mai bine luminate, diversitatea mult mai mare, bazinele de apa sarata excelent amenajate si prezentate. In plus restul Muzeului este plin de informatii folositoare si bine prezentate.











joi, 19 februarie 2009

Evadeaza in Islanda



Islanda este o insula din nordul Oceanului Atlantic, inconjurata de insula Groenlanda (est), Norgevia si Marea Norvegiei (vest) , Regatul Unit al Marii Britanii si Irlanda(NV).

Datorita caracterului vulcanic, peisajul insulei predomina in conuri vulcanice, cratere, izvoare termale, gheizere si ghetari.
Viata aici s-a dovedit a fi riscanta din cauza vulcanilor. In 1783, cand un vulcan aproape de Laki a erupt, a produs pagube devastatoare: au murit 9.000 de oameni, 80% din animalele insulei, si au fost distruse marea majoritate a terenurilor cultivate. Au urmat alte eruptii mari in 1963 si apoi in 1973 cand un vulcan din Heimaey Island a determinat evacuarea pricipalul oras din insula, Vestmannaeyjar.

Aproape 15% din suprafata insulei este formata din ghetari si lacuri glaciare.Cel mai mare ghetar este Vatnajökull, cu o suprafata de 8.456 km2. Tarmurile cunoscute sunt Faxaflói, Breiđafjörđur si Húnaflói.
Vegetatia este una de tundra, cu plantatii de conifere iar fauna abunda in diversee specii de pasari, pesti si balene.



Turistic, insula este deosebit de interesanta, oferind un spectacol inedit de apa si foc. In ciuda izolarii, tara are un standard ridicat de trai, asociat cu preturi foarte mari.
Oamenii sunt retinuti si reci la prima vedere, insa odata sparta gheata de catre

ATRACTII:

GHEIZERE: Spectaculoasele suvoaie de apa fierbinte ce tasneste din pamant si-au redus activitatea de prin anii ‘60, dar nu au disparut. Gheizerul din apropiere de Strokkur erupe proiectand cam la fiecare cinci minute un suvoi de apa pana la circa 21 de metri inaltime.

GHEATA: Circa 8% din teritoriul Islandei este acoperit de ghetarul de calota Vatnajˆkul, care insa nu se poate vedea in toata splendoarea sa decat iarna sau daca se opteaza pentru un survol sau un drum cu o masina de teren.

LAVA: Islanda e un loc foarte potrivit pentru a vedea vulcanii la lucru, cu lava rosie fumeganda. Printre cele mai bune locuri de observatie este Leirhnjukur, din apropierea lacului Myvatn, unde se poate admira lava revarsata din vulcanul Krafla.

CASCADA: Islanda se mandreste cu cea mai mare cascada din Europa, in nord-estul tarii. Cascada Dettifoss, cu apa coborand pe un perete de stanca in forma de potcoava, arunca in fiecare secunda 500 de metri cubi de apa de la o inaltime de 44 de metri.

PESCUIT: Pescarii amatori se pot intoarce din aceasta tara cu povesti despre pescuitul de somon, raurile din zona fiind printre cele mai bune surse de somon (dar si de pastrav) din lume.

DRUMETII: Pentru cei care doresc se plimbe cu masina prin insula, un vehicul de teren este absolut necesar. Salbaticia si dificultatea peisajului ii pot descuraja pe cei ce vor sa exploreze locurile la pas, dar exista si trasee mai blande cu cei mai putin experimentati.

NOAPTEA: Cu toate ca nu este decat un oras mic (300.000 de locuitori), Reykjavik este renumit pe plan international pentru clubbing-ul de week-end si petreceri. Cluburile deschid dupa ora zece seara si nu se inchid mai devreme de cinci dimineata.

RESTAURANTE: Desi Islanda se lauda cu calitatea pestelui si a carnii oferite, preparatele din majoritatea localurilor sunt de calitate medie, cele mai bune putand fiind consumate in localuri unde clientii sunt dispusi sa lase o mica avere.

AER LIBER: Oricine vine intr-o excursie aici isi va petrece mare parte din timp in aer liber. Clima nu este chiar asa de aspra pe timpul verii, temperaturile variind intre 12 si 14 grade Celsius intr-o zi urata si ajungand la 20 de grade Celsius intr-o zi frumoasa. In plus, datorita zonei in care se afla, ziua are 20 de ore vara, dintre care cam cinci sau sase insorite.

PARC NATIONAL: La 7 iunie, Islanda va inaugura cel mai mare parc national de pe tot cuprinsul Europei, Parcul National Vatnajˆkull, care se va intinde pe 13% din suprafata tarii si va cuprinde o mare varietate de minuni geologice si geografice: vulcani, rauri de lava, ghetari, cascade, canioane, rauri si lacuri.

Ideal este un sejur in Reykjavik unde week-end-urile se dovedesc a fi adevarate izvoare de distractie atat pentru turisti cat si pentru locuitorii acestuia.

miercuri, 18 februarie 2009

Peru tara soarelui, a mitului si a istoriei


Incasii nu au folosit roata, nu au stiut sa scrie, si totusi au reusit sa cladeasca un imperiu vast si prosper. Renumele statului Peru nu e legat insa doar de Machu Picchu, ci si de jungla amazoniana sau de desenele „extraterestre” de la Nazca.

Cum si-au construit incasii imperiul
Granita dintre realitate si poveste ti se va parea firava atunci cand vei calatori in Peru. In aceasta tara din vestul Americii de Sud oamenii traiesc, parca, simultan, in doua lumi paralele: una a concretului si o alta a misterului. Oriunde ai pasi, simti vibratia civilizatiei incase. Multe dintre locuri nu s-au schimbat prea mult de-acum 500 de ani, cand marele imperiu era la apogeu. Rabdarea, perfectiunea si spiritul organizatoric. Acestia sunt stalpii pe care s-a cladit Imperiul Incas, cel mai mare din America precolumbiana. Inceputurile acestei civilizatii au fost localizate in jurul anului 1.200, cand istoria mentioneaza un mic trib in partea de sud a actualului stat Peru. Doua secole mai tarziu, conducatorul Pachacuti avea sa schimbe mentalitatea poporului sau prin campaniile militare organizate pentru a cuceri teritoriile din jur. Trei sute de ani mai tarziu, Imperiul Incas, sau Tahuantinsuyo, numara 12 milioane de suflete si ocupa o fasie lunga de 4.000 km si lata de 800 km care pornea din nordul Columbiei si ajungea pana in centrul statului Chile, incluzand Ecuadorul, Peru, Bolivia si o parte a Argentinei. Locuitorii lui se autointitulau „copiii Soarelui”.

Lectia de istorie de la Machu Picchu
Se spune ca in jurul anului 1450, cand suveran era Pachacuti, ar fi fost inaltat si Machu Picchu (denumire ce provine din limba quechua si se traduca prin „Varful vechi”), un oras situat in valea sacra a raului Urubamba, la altitudinea de 2.430 m. Incasii nu s-au putut bucura prea mult de aceasta creatie magistrala. La o suta de ani de la creare, localitatea a fost parasita si data uitarii. Istoricul american Hiram Bingham a descoperit, intamplator, ruinele in 1911, adica trei secole si jumatate mai tarziu. Machu Picchu e vizitat acum de milioane de turisti in fiecare an si a fost numint, recent, una dintre cele 7 minuni noi ale lumii, impreuna cu Marele Zid Cinezesc, Colosseumul (Italia), Taj Mahal (India), Petra (Iordania), Christ Redeemer (Brazilia) şi Chichen Itza (Mexic). Constructiile de la Machu Picchu, 140 la numar, sunt realizate fara mortar sau ciment. Blocurile de piatra, majoritatea de dimensiuni mari, se imbina atat de bine unele cu altele, incat iti este imposibil sa introduci o foaie de hartie intre ele. Cele mai spectaculoase comori arheologice din „Orasul pierdut” sunt Intihuatana, Templul Soarelui si Templul celor trei ferestre, toate dedicate zeitatii supreme a incasilor, Inti. De fapt, unii arheologi cred ca in Machu Picchu se oficiau ceremonii religioase importante.„Inginerii” incasi nu sunt renumiti doar pentru cladiri, ci si pentru drumurile si podurile impresionante, care au contribuit la expansiunea imperiului. Machu Picchu e legat de fosta capitala a imperiului, Cuzco, prin Inca Trail („Poteca incasa”), o cale de comunicatie terestra lunga de peste 80 km. Cel mai lung sistem de drumuri construit insa de „copiii Soarelui”, El Camino Inca, masoara 22.500 km si se intinde din Quito, Ecuador, pana in Santiago de Chile, atingand, pe alocuri, altitudinea de 5.000 m. Acesta permitea accesul spre trei milioane de kilometri patrati de terenIn mod paradoxal, sistemul de drumuri a contribuit la distrugerea imperiului, pentru ca a facilitat raspandirea variolei, in prima jumatate a secolului al XVI-lea. Virusul, venind cel mai probabil din Columbia, s-a imprastiat in numai cateva luni in toate teritoriile ocupate de incasi. Milioane de oameni, printre care si majoritatea conducatorilor, au pierit, iar singurii doi barbati care puteau prelua imperiul in acel moment de criza au inceput o lupta pentru putere. Conchistadorul Francisco Pizarro a avut, deci, drum deschis si a reusit sa-i cucereasca pe incasi, in 1532, folosind doar 180 de oameni, un tun si 27 de cai. Totusi, au mai trebuit sa treaca inca 40 de ani pana cand si ultima fortareata a fost ocupata de spanioli. Figura emblematica a luptei incasilor pentru independenta este Tupac Amaru II, initiatorul rascoalei impotriva spaniolilor din 1780. Actiunea lui nu a avut succes, iar peruanul a fost pus sa asiste la executia familiei sale, dupa care a fost, el insusi, ucis.Capitala Imperiului IncasCuzco este si acum unul dintre dintre cele mai frumoase orase din Peru. Legenda spune ca asezarea ar fi fost construita de Pachacuti, acelasi care a ridicat si Machu Picchu. Dovezile arheologice insa sugereaza ca orasul ar fi fost ridicat inainte. Vei descoperi maretia civilizatiei incase vizitand Templul Soarelui, ruinele fortaretei Sacsayhuaman, construita din blocuri de piatra unele cantarind peste 300 tone, sau palatul Amaru Cancha. Tot aici se afla si centrul exact al Imperiului Incas, Plaza de Armas (piata principala), zona pietruita, pe vremuri, cu un amestec de nisip, scoici si bucati de aur si de argint.

Enigma desenelor de la Nazca
In desertul Nazca, pe o suprafata de 450 kmp, zace una dintre cele mai mari taine ale omenirii: desene gigantice pe sol infatisand animale (paienjeni, maimute, lame, pesti...), plante, figuri geometrice si fiinte imaginare care pot fi vazute bine numai de la mari inaltimi. Liniile au fost create intre ani 500 i. Hr. si 500 d. Hr., in timpul unei civilizatii mai vechi decat cea incasa, Nazca, prin indepartarea pietrelor care acopereau solul. Zeci de cercetatori s-au chinuit sa afle, de-a lungul timpului, scopul figurinelor. Unii sustin ca aceste curbe perfecte ar fi fost realizate de extraterestri, pentru a-i ajuta sa aterizeze. Cercetatorul Joe Nickell de la Universitatea din Kentucky a reusit insa sa reproduca desenele folosind doar tehnologii existente acum doua mii de ani si fara a primi indicatii din aer. O alta ipoteza, cea a calendarului astronomic, a fost combatuta si ea. Expertii in arheoastronomie Gerald Hawkins si Anthony Aveni au realizat studii separate pe baza evenimentelor celeste care au avut loc in perioada civilizatiei Nazca si au concluzionat ca nu exista dovezi care sa sustina teoria. Supozitia imbratisata de cei mai multi experti este ca figurile au fost realizate in scopuri religioase. Civilizatia Nazca le-ar fi folosit in cadrul ceremoniilor sau le-ar fi creat pentru a fi vazute de zei, din ceruri. Cel mai mare dintre desene are o lungime de 270 m, iar cel mai cunoscut dintre ele poarta numele „Astronautul”.

Spectacolul naturii: Lacul Titicaca si jungla amazoniana
E loc si de relaxare, si de aventura in Peru. Poti pluti pe lacul Titicaca, cel mai mare din America de Sud (suprafata lui fiind de 8.300 kmp), la bordul unei ambarcatiuni traditionale construite din trestie. Aceasta apa statatoare, un teritoriu sacru si misterios pentru localnici, este si cea mai inalta cale navigabila din lume pentru nave de mare tonaj, fiind situata la altitudinea de 3.812 m. Daca spiritul tau de aventura il depaseste pe cel al majoritatii oamenilor, planifica-ti o excursie prin jungla amazoniana. Poti incepe drumetia fie prin partea de nord a padurii, din orasul Iquitos, fie prin cea de sud, din Cuzco sau Puerto Maldonado. Ultima varianta ar fi de preferat, pentru ca iti ofera sansa de a vizita doua rezervatii naturale impresionante: Manu si Tambopata.

Cand sa mergi in Peru?
Cei mai multi turisti viziteaza Peru in perioada iunie – august, care corespunde anotimpului secetos. Acestea sunt si lunile optime pentru escalada si drumetii. Din decembrie si pana in martie e destul de greu sa urci pe munte, din pricina ploilor frecvente. Totusi, acest inconvenient geografic se compenseaza prin numarul mare de sarbatori peruane care au loc atunci. Daca tot ceea ce iti doresti este sa vizitezi Machu Picchu, poti sa-ti planifici excursia din mai si pana in noiembrie, oricand. Lunile cele mai aglomerate sunt insa iunie, iulie si august.Cat te costa o excursie in Peru?Trebuie sa strangi ceva bani pe card daca iti propui sa vezi Peru, pentru ca preturile nu sunt tocmai accesibile, in special din cauza distantei mari fata de Romania. Tariful unui sejur de doua sau trei saptamani, la hotel de 3* in regim de demipensiune e, de regula, intre 2.700 si 3.000 euro / persoana. Pentru un concediu la 5*, pregateste-te sa cheltuiesti 4.000 euro / persoana. Exista si reduceri considerabile pentru grupuri. Daca tot zbori pana in America de Sud, poti alege un sejur care sa includa si Bolivia, Argentina si Brazilia.FACTS
Peru are o suprafata de 1.285.220 kmp (cam de 5,5 ori mai mare decat cea a Romaniei), fiind a treia tara ca marime din America de Sud, dupa Brazilia si Argentina, si a 20-a din lume.
Populatia statului Peru numara 29 milioane locuitori. In capitala Lima traiesc 8 milioane de peruani.

Desi civilizatia incasa e cea mai cunoscuta, teritoriul de astazi al Peru a adapostit si alte culturi valoroase: Norte Chico, Chavin, Moche, Nazca, Wari sau Chimu.
In 2006, expertii au descoperit ca fosta capitala a Imperiului Incas, Cuzco, este locul de pe Terra in care se atinge cel mai ridicat nivel de radiatii ultraviolete.
Cel mai apreciat rapper din toate timpurile, Tupac Amaru Shakur, a fost botezat dupa liderul incas Tupac Amaru II.

Gran Canaria


Insula Gran Canaria este una dintre cele 7 insule ale Arhipelagului Insulelor Canare, unul dintre putinele locuri de pe Glob cu clima permanenta de primavara/vara. Inafara climei ideale vacantelor la mare, Gran Canaria este si un loc calduros si primitor intr-un spirit latin desavarsit de obiceiurile, cultura si limba spaniola care este vorbita de insulari.

Turistii, in majoritatea lor nord europeni (englezi, olandezi, suedezi, germani) sunt atrasi de statiunile renumite din sudul insulei, Maspalomas, Playa del Ingles, San Agustin, Meloneras, Puerto Rico, Puerto de Mogan, Playa Taurito etc. Statiunile pun la dispozitie tuturor turistilor, structuri si servicii de cazare la cele mai inalte standarde de comfort: hoteluri de lux, moteluri low-cost, ieftine pentru orice buzunar, rezidente, apartamente echipate complet, locatii "bed and breakfast" si bungalow-uri pe plaja. Toate acestea, intr-un decor insular dominat de vegetatie exotica luxurianta, multi palmieri, plaje cu nisip aproape alb si apa transparenta si cristalina a Oceanului Atlantic.

Insula spaniola este asezata in Oceanul Atlantic, la 210 km de continentul african si la 1 250 km de coasta Spaniei si poate fi parcursa intr-o singura zi cu masina.Anual atrage mai mult de 2 milioane jumatate de vizitatori.
Gran Canaria are temperaturi constante cuprinse intre 24-30 de grade, cele mai mici temperaturi inregistrate iarna fiind de 19 grade. Este una dintre destinatiile preferate ale surferilor, ocupand locul 3 in lume.Majoritatea turistilor merg in San Augustin, Playa del Ingles si Maspalomas; ultimele doua statiuni s-au unit in ultima vreme si tind sa devina cea mai cautata atractie turistica din Spania.
Cel mai inalt varf de pe insula este Pozo de la Nieves cu 1 949 metri.
Las Palmas este capitala insulei si are cateva atractii turistice: Museo Canario, Casa de Colon, casa unde a stat Cristofor Columb inainte sa porneasca spre Lumea Noua, catedrala din Plaza de Santa Ana, parcuri pline de palmieri, cafenele la strada (Cafe Madrid este preferata mea).De la mijlocul lunii februarie si pana aproape toata luna martie are loc un mare carnaval care se muta dintr-o parte intr-alta a insulei in fiecare weekend.
Vegetatia insulei te surprinde la fiecare pas: mango, papaya, muscate imense, palmieri, cactusi pot fi intalniti la fiecare pas.Majoritatea turistilor isi inchiriaza masini pentru a vizita insula; preturile depind in functie de categoria masinii si pot incepe de la 25 de euro pana la 90-100 de euro.Gran Canaria are o populatie de 700.000 de locuitori, 400.000 dintre acestia locuind in capitala Las Palmas. Majoritatea populatiei traieste din turism si multi dintre tineri au lasat munca agricola in seama parintilor si au plecat de la sat la oras pentru a-si gasi de munca in statiunile turistice.Tinerii din Gran Canaria se intorc la casa parinteasca sa sarbatoreasca fiestele si pastreaza traditiile.
Ce nu trebuie ratat daca ajungeti in Gran Canaria: rasaritul de soare din Maspalomas, o calatorie cu barca din Arguineguin sau Puerto Rico pana la Puerto de Mogan, o plimbare in padurea Tamadaba de unde poate fi admirat Puerto de las Nieves, o cafea in Parcul Santa Catalina din Las Palmas, dunele din Maspalomas, pesterile din Cenobio deValeron (pesteri de lux in care traiesc oameni), gradina botanica din Gran Canaria, Palmitos Parque, o partida de snorkeling unde poti admira lumea oceanului.
Aceasta insula este deasemenea locul ideal pentru practicantii de sporturi nautice si extreme: zborul cu parapanta, surfing, windsurfing, pescuit sportiv "BigFish Open Sea", scuba diving (scufundari) si snorkeling.

vineri, 30 ianuarie 2009

Seychelles - “Bijuteriile Oceanului Indian”


Insulele Seychelles sunt situate imediat sub ecuator, in Oceanul Indian pe o suprafata de 400.000 km patrati.
Arhipelagul numara 115 insule.
Numele arhipelagului a fost dat de portughezi, care l-au numit "sapte surori".
Vasco da Gama a fost primul navigator care le-a semnaleaza la inceputul sec al 16 lea, dar insulele au ramas nelocuite inca 150 de ani, pana la sosirea francezilor.
Seychelles este considerat un veritabil paradis si unul dintre cele mai frumoase arhipelaguri din lume.
Palmierii, fructele exotice, apa clara, gradinile tropicale impodobesc aceste insule de o frumusete deosebita.
Cele mai cunoscute insule sunt: Mahe, La Digue, Praslin, Silhouette, Bird, Fregate, Desroches.



MAHE este insula principala a arhipelagului.
90% din populatia arhipelagului locuieste pe Insula Mahe.
Muti apreciaza ca Insula Mahe este unul din cele mai frumoase locuri de pe Pamant.Insula este de tip granitic si numara peste 70 de plaje situate in peisaje naturale diverse, de o frumusete dramatica.Pleiada de hoteluri elegante completeaza atmosfera de vacanta de lux.
Capitala administrativa si economica a arhipelagului este orasul Victoria, ce numara doar 27 000 de locuitori, cea mai mica capitala din lume.Beau Vallon este cea mai cunoscuta plaja a insulei, o plaja larga, cu nisip fin.


NORTH ISLAND - situata la 32 km de Mahe, langa Insula Silhouete; are 2,5 km latime si 1 km latime; este insula cea mai granitica din arhipelag. Pe insula este un singur hotel cu 12 vile construite din lemn si piatra locala.

PRASLIN - este a doua insula ca marime, situata la 3 ore cu barca sau 15 minute de zbor de Insula Mahe.
Gradina Raiului, acoperita de o padure virgina. Valle de Mai face parte din patrimoniul universal din 1984.
Considerata Gradina Raiului, Insula Praslin a fost si cuibul piratilor de-a lungul istoriei.
Este singurul loc de pe glob unde cresc cocotierii de apa.

LA DIGUE este o perfecta armonie de frumuseti tropicale. Este paradisul fotografilor datorita compozitiilor dramatice dintre stancile de granit, apele de turqoise, nisipul alb si palmierii aplecati spre ocean.
Insula Digue este cunsocuta mai ales datorita filonului de granit. Plaja Anse Source este una din cele mai frumoase din lume.

SILHOUETE este la 20 km nord de insula Mahe. Pe insula se produce copra – miez uscat de nuca de cocos din care se extrage ulei pentru unt, scortisoara

COUSIN este o insula mica - 27 ha- proprietate privata. Insula este declarata parc protejat. Se afla la 15 minute de zbor de Insula
Mahe.



Clima. Climatul insulelor este intotdeauna cald, fara temperaturi extreme. In acest paradis tropical temperaturile rareori coboara sub 24 grade C sau urca peste 32 grade C. Sunt ferite de actiunea ciclonilor, ceea ce face din Seychelles o destinatie favorabila turismului pe tot parcursul anului.In lunile octombrie – martie insulele sunt batute de vanturile de nord-vest iar mare este in general calma, iar vremea calda si umeda. Ploile uda insulele in special in lunile ianuarie-februarie, in timp ce in lunile mai si septembrie vremea este mai uscata, mai racoroasa.



Atractii. Categoric cele mai importante sunt plajele. Foarte multe dintre ele nu sunt atinse de om si sunt foarte linistite. Situl de patrimoniu mondial Vallee de Mai este casa celebrei coco-de-mer.Atolul Aldabra : este unul dintre cei mai intinsi corali din lume, si se intind de-a lungul a aproape 14 km. Aici se gaseste testoasa uriasa.Mahé este principala insula a grupului Seychelles si are peste 60 plaje idilice. Desi are doar 27 km lungime, este strabatuta de un lant muntos care ofera puncte de belvedere de o rara frumusete.Sporturi practicabile: water-skiing, windsurfing , navigatie, snorkeling, pescuit.Atractii: Muzeul de Istorie Naturala, Gradina Botanica, Tunul cu Ceas din Victoria .Practicarea sporturilor de apa este foarte raspandita in insule. Apele calde ale Oceanului Indian sunt locul perfect pentru totii entuziastii sporturilor de apa. Se poate face yachting, barci cu motor, barci de navigatie. Windsurfing-ul este deosebit de popular iar cel mai potrivit moment pentru astfel de activitati este in general in jurul lunilor mai – octombrie.Alte sporturi, surfing, scuba diving, snorkeling, pesctuitul, sunt foarte raspandite si pot fi practicate aproape oriunde in Seychelles.Alte activitati: golf, tenis, squash, badminton, calarie, ciclism. Se pot inchiria biciclete, sau se pot face plimbari pe jos, perfecte pentru a admira imprejurimile, intrucat distantele sunt scurte iar privelistile admirabile.Observarea pasarilor este de asemenea o atractie foarte raspandita in Seychelles, in insule traind unele dintre cele mai rare si valorease specii. Seychelles detine de asemenea galerii de arta, case coloniale in stil creol, iar insula principala din Mahe are sase muzee, o gradina botanica si cateva monumente nationale.

joi, 29 ianuarie 2009

Egipt - tara piramidelor si a nisipurilor fierbinti


Egiptul, una dintre cele mai mari civilizatii ale lumii, s-a dezvoltat de-a lungul Nilului, bazandu-se pe revarsarile acestuia si protejat de desertul din jur. Un regat unificat a fost creat in jurul anului 3.200 ien si o serie de dinastii a condus Egiptul in urmatoarele trei milenii. Ultima dintre aceste dinastii a fost invinsa de persi in anul 341 ien, care, la randul lor, au fost cuceriti de greci, romani si bizantini. In secolul al 7-lea, Egiptul intra sub dominatie araba, sub care va ramane timp de sase secole. Mamelucii, o casta militara locala, preiau controlul in 1250 si vor continua sa domneasca si dupa cucerirea Egiptului de catre turcii otomani in 1517.


Dupa terminarea Canalului Suez in 1869, Egiptul devine o importanta ruta mondiala de transport, insa va cunoaste o profunda criza economica. Dorind sa-si protejeze investitiile in zona, Marea Britanie pune stapanire pe Egipt in 1882, dar suzeranitatea otomana asupra tarii se va mentine pana in 1914. Partial independenta . de Marea Britanie incepand cu 1922, Egiptul isi dobandeste suveranitatea deplina dupa cel de-al doilea razboi mondial. Terminarea barajului de la Aswan in 1971 si crearea lacului Nasser au diminuat din influenta Nilului asupra agriculturii si sistemului ecologic al Egiptului.


Cresterea rapida a populatiei ( cea mai mare din lumea araba ), terenurile arabile limitate si dependenta de Nil sunt probleme pe care Egiptul modern trebuie sa le resolve, desi guvernul a implementat o serie de reforme si investitii masive in comunicatii si infrastructura.


Egiptul se poate vizita tot anul, avand o clima uscata(desertica), exceptand coasta Mediteraneana. Media temperaturilor pe timpul iernii (Decembrie-Februarie) este cuprinsa intre 20-26°C. Daca mergi in aceasta perioada nu uita sa-ti pui in bagaj si niste haine de toamna pentru ca seara si dimineata este destul de rece, iar vantul bate destul de des. Vara (Iunie-August), temperaturile sunt destul de ridicate, variind intre 27-38°C. Daca mergeti in acest sezon nu uitati ochelarii de soare, crema de soare din belsug si o sapca(palarie). In caz ca ai uitat crema de soare acasa sau ramai fara, nu-ti fa griji, poti cumpara de la magazinele hotelului unde esti cazat sau din oras, la preturi rezonabile.


Perioada propice de vizitare, pentru a te bucura si de plaja fara sa-ti faci griji multe de soarele care arde tare este mijlocul lunii Aprilie pana la inceputul lui Iunie si din Septembrie pana la mijlocul lunii Noiembrie



Sanatate. Apa de la robinet nu este potabila pentru turisti. Nu folosi aceasta apa nici la spalarea fructelor, pentru ca risti sa te trezesti cu dureri stomacale si scaune diareice. Pentru aceasta foloseste apa imbuteliata la sticla pe care o poti cere de la barul hotelului la care esti cazat. Apa de la robinet poate fi folosita la spalatul pe dinti, atata timp cat nu o inghiti :). Pentru orice eventualitate nu uita sa-ti pui in bagaj cateva pastile care sa te ajute in nefericitul caz in care o sa ai de a face cu astfel de situatii neplacute. Este indicat sa refuzi politicos si ceaiurile cu care esti servit in magazine pentru ca apa folosita este de regula cea de la robinet, iar standardele de igiena ale egiptenilor sunt destul de scazute.
In cazul in care te-ai decis sa mergi in desert intr-o excursie jeep safari, sau sa vizitezi Valea Regilor, nu uita sa-ti iei un rucsac cu 2-3 sticle de apa pentru ca temperaturile in aceste zone sunt mult mai ridicate, atingand si valori de peste 50°C in timpul verii.




La cumparaturi, cum? ce? Egiptul este renumit pentru bumbacul sau, de aceea aici puteti gasi imbracaminte din bumbac de calitate la preturi atractive. De asemenea aici puteti gasi parfumuri pe baza de ulei, articole confectionate din piele de camila de regula, o sisa pentru a te relaxa cu prietenii, un papirus care sa-ti aduca aminte de Egipt(fii atent la cele contrafacute din coji de banane ), condimente, bijuterii sau diverse amintiri legate de civilizatia egipteana antica. In Egipt pentru fiecare lucru pe care-l cumperi trebuie sa negociezi pentru a obtine un pret bun. La magazinele hotelurilor te poti targui mai putin decat la magazinele din oras sau din piete. Farmaciile au preturi fixe. Obtii un pret bun pentru un produs atunci cand il cumperi la un pret echivalent cu 25-40% din pretul initial. Pentru a obtine acest pret, trebuie sa ai rabdare, timp si sa-ti placa sa intrii in jocul lor. Fiecare egiptean care are un magazin o sa incerce sa te faca sa intrii in magazinul lui, pentru ca el are cele mai bune preturi, te invita la un ceai sau te invita sa scrii in cartea lui de oaspeti pentru ca tu esti primul roman care scrie la el :). Moneda nationala in Egipt este lira egipteana. In unele magazine se pot cumpara produse si cu euro, insa e mai indicat sa schimbati banii la banca pentru a obtine un curs mai bun.



Siguranta turistului. Egiptul este considerat o tara destul de sigura pentru turisti, desi in trecut au avut loc unele atacuri sporadice ale unor grupari militante asupra unor grupuri de turisti, unele dintre ele cu urmari tragice. De aceea, hotelurile, obiectivele turistice au paza asigurata de politisti inarmati. Egiptenii care incearca sa te invite in magazinele lor, desi sunt insistenti, sunt inofensivi.


>Sporturi Acvatice. In zonele in care reciful este foarte aproape te tarm nu scapa ocazia de a te bucura de flora si fauna din Marea Rosie daca stii sa inoti. Ai nevoie de o masca si un tub de snorkeling si o pereche de botosi pentru a-ti proteja picioarele. Un alt lucru la care trebuie sa fii relativ atent sunt meduzele, care sunt destul de mari si iti pot crea neplaceri daca vii in contact cu ele.

luni, 26 ianuarie 2009

Bora Bora - insula creata de zei


Inconfundabilele lagune s-au nascut prin stingerea treptata a vulcanului Mount Otemanu. Reciful de coral, ce inconjoara insula, include minunscule insule cu plaje tropicale extraordinare, marginite de palmieri, ce inconjoara insula principala.

Superlativele nu sunt suficiente pentru a descrie frumusetea si farmecul “Perlei Pacificului” si a lagunelor de culoarea turcoazelor din jurul ei.
Distantele ce o despart de continente au facut din Bora Bora o destinatie visata ce rasplateste pe fiecare cu frumusetea si farmecului ei unic in lume.
Situata la 260 km de Tahiti, Bora Bora are o suprafata de 40 km2. Ca sa aveti o imagine despre marimea insulei Bora Bora va spunem ca poate fi inconjurata cu masina intr-o ora.
Legenda spune ca numele insulei Pora Pora insemna "primul nascut" .
Zeul suprem, Taaroa, a scos din apa insula Bora Bora dupa ce a facut prima creatie, Insula Raiatea.

Un artist desavarsit, zeul Taaroa a imaginat toata frumusetea pamantului si a daruit-o oamenilor. Paleta de culori imbina toate nuantele de albastru, verde si galben intr-un tablou de o frumusetea neegalata. Vazuta de sus, Insula Bora Bora pare o bijuterie cu o piatra de smarld centrala bordata de un inel de turcoaze.

Sunt multe locuri frumoase pe Pamnat, dar Bora Bora este printre putinele care merita nota 10 fara nici o exceptie.

Bora Bora nu este un loc comun, usor accesibil. Aflata in mijlocul uriasului Ocean Pacific, o face greu accesibila. Drumul pana la ea se face cu efort fizic si, desigur, financiar. Zborul lung, din Europa si nu numai, (vezi harta cu distante) seamna cu un pelerinaj la capatul caruia bucuria si fericirea sunt imense. Odata ajunsi deasupra insulei oboseala drumului se uita ca prin farmec si totul se transforma intr-o bucurie fara limite.

Gradina de Corali este in partea de sud est a insulei. In Valea Alba -White Valley, dincolo de bariera e recife din jurul insulei, veti putea urmari un spectacol extraordinar de "balet" dat de baracude si rechini.

In limba locala nu exita litera 'b", numele insulei insula se pronunta Pora Pora


Bora Bora are o clima tropicala cu 2 anotimopuri: vara si iarna (tropoicala)
Vara este intre lunile noiembrie si aprilie, anotimp in care ploua mai mult.
Ploile sunt repezi si dureaza destul de putin iar temperaturile sunt foarte placute, intre 27 si 30 C. In perioada sezonului de vara, briza marina este adusa de vantul "Toerau".

In timpul verii preturile de cazare sunt mai prietenoase si un sejur pe Insula Bora Bora este la fel de placut ca unul in timpul iernii.

Iarna este intre mai si octombrie, considerat a fi sezonul uscat, pentru ca ploua foarte putin sau deloc. Temperaturile sunt intre 24 - 28 C. Vantul de iarna se numeste "mara amu"

Sezonul turistic in insulele din Polinezia Franceza este sezonul uscat, adica intre mai-octombrie. Preturile de cazare sunt cele mai mari.

Iulie este luna cea mai aglomerata pentru ca atunci au loc sarbatorile Heiva I Tahiti, echivalentul Carnavalului din Brazilia, iar pentru pasionatii de scuba diving vizibilitatea in apa este perfecta.


India- tara matasurilor si a contradictiilor


India este partea Orientului in care veti trece prin calduri pline de praf, zapezi reci in nord, veti trece pe strazile inguste si pline de biciclete, ricse, motociclete, camioane si bineinteles vaci sfinte - simbolul national. Va veti plimba printre turisti din toata lumea, pasionati de cultura indienilor, yoghini, imblanzitori de serpi, maimute, oameni de afaceri si cersetori. Populatia indiana este impartita in caste iar apartenenta la una dintre acestea este foarte rigida si stricta. India mai poate fi prezentata ca “ tara sexului prin excelenta” – nu degeaba Kama Sutra sau “Biblia Sexului” vine din lumea hindusa.

3 locuri de vizitat

Rajasthan
In Rajastan te poti plimba si poti cunoaste desertul, pe camila. Trebuie doar sa fii inspirat si sa alegi cea mai bun oferta a orajsului Jaiselmer pentru ca acesta este impanzit de indivizi care se ocupa cu aceste plimbari. Oferta consta in mancare, haine, camila, ghid vizite la templele din imprejurimi si la mormintele maharajilor. Toate acestea costa in jur de 10 euro pe zi.



Taj Mahal – probabil ca este cel mai cunoscut monument al Indiei. Mausoleul Taj Mahal este un leagan al civilizatiei ariene si una dintre cele mai mari capodopere arhitectonice ale lumii. TajMahal-ul este impresionant prin dantelaria din piatra si incrustarile cu pietre pretioase. Initial, mausoleul a fost facut pentru a servi ca mormant pentru sotia imparatului Arjumand Bano Begun, , fiind considerat un veritabil simbol al dragostei dintre cei doi.



New Delhi – capitala Indiei – locul in care arhitectura strazilor este, in mare masura, europeana dar se gasesc si detalii care apartin stilului indian.

3 locuri de distractie

Festivalul Luminii – Diwali – este sarbatoarea fericirii, a bucuriei, a exuberantei si a luminii. Diwali este cea mai multicolora sarbatoare a indienilor. Festivalul incepe la jumatatea lunii octombrie si esta raspandita pe intreg teritoriul Indiei.



Bollywood - pentru cei ce isi doresc o cariera artistica la Bollywood nu e nevoie decat de o plimbare prin strazile Bombay-ului. Poti fi acostat oricand si invitat sa participi la filmarea unei pelicule. Poate fi o experinta foarte amuzant si te poti alege si cu ceva bani


Festivalul orasului Jaipur - vrei sa te bucuri de muzica indiana cu instrumente traditionale, piese de teatru cu teme specifice sau concerte ale unor artisti consacrati? Atunci trebuie sa mergi la festivalul orasului Jaipur. In general intrarea este gratuita, cu exceptia spectacolelor mai grandioase.

China, tara zgarie-norilor




Recunoscuta de secole ca una dintre cele mai semnificative civilizatii ale lumii, alaturi de Egipt, Mesopotamia si India, datorita artei si descoperirilor stiintifice, China este cea mai populata tara de pe glob. La sfarsitul secolului al 18-lea ien ia fiinta pe cursul mijlociu al Fluviului Galben ( Huanghe ) statul Shang, prima formatiune statala confirmata si de descoperirile arheologice. In secolul al 19-lea si inceputul secolului al 20-lea en, China a fost ravasita de framantari interna, determinate de infrangeri militare in conflictele cu vecinii si de ocupatia straina care le-a urmat. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Partidul Comunist, condus de Mao Zedong, a preluat puterea si a instaurat un regim dictatorial impunand un control strict asupra populatiei si ingradind libertatile cetatenesti. Desi succesorul lui Mao, Deng Xiaoping, a introdus gradat dupa 1978 reforme care au dus spre descentralizarea economica si trecerea la economia de piata, controlul politic a ramas foarte puternic. In 1989, o revolta a studentilor impotriva regimului comunist a fost reprimata sangeros.

Clima
Este diferita in functie de regiune: in nord-est verile sunt fierbinti si uscate, iernile reci; in nord si centru ploua apropae neintrerupt; in sud-est verile sunt subtropicale si iernile reci. Cele mai indicate perioade pentru turism sunt aprilie-mai si septembrie-octombrie.

Destinatii turistice

BEIJING (PEKING)
Centrul Beijingului este dominat de acoperisurile galbene ale cladirilor din "Orasul Interzis", unde odinioara traia imparatul. Aici sunt sase palate: trei erau destinate oficialilor, trei uzului personal. In Templul Cerului imparatul aducea anual un sacrificiu in prima luna a calendarului chinezesc. Nu uitati sa vizitati Zidul Care Sopteste: un cuvant rostit cu buzele lipite de perete pare sa alunece pe zidul sau, putand fi perfect auzit de persoanele situate in partea diametral opusa.


Marele Zid Chinezesc dateaza din timpul dinastiei Ming si a fost construit in nu mai putin de 2500 de ani.


SHANGHAI
Cu o populatie de peste 12 milioane de locuitori, este cel mai mare oras al Chinei, situat pe malul raului Huangpu, afluent al lui Yangtze. Incepand din secolul al XIX-lea dezvoltarea sa a fost sigura si continua, initial incurajata de importul si vanzarea de opiu. Shaghaiul pare a fi alcatuit din trei orase distincte: unul pur chinezesc, cu coloratura orientala, unul stand sub semnul boemei Frante, iar cel de-al treilea cu influente britanice. Principalele sale obiective turistice sunt strada Nanjing, templul de jad al lui Budha, gradinile Yu, muzeul Shanghai, fabricile de covoare si cele de prelucrare a jadului


Tibetul va va ispiti prin renumele sau de loc sacru, accesibil doar initiatilor, unde aerul pare negru de fumul candelelor. In cea mai importanta regiune a sa, Lhasa, palatele si manastirile seamana mai mult a fortarete decat a lacase de cult. In unele din locurile sfinte turistilor li se permite sa calce cu sfiosenie: palatul Potala, unde au trait generatii intregi de Dalai Lama, manastirea Jo-Khang , cea mai veche din Tibet, palatul de vara al lui Dalai Lama, situat in parcul Norbulingka, inconjurat de un inalt zid cu simboluri falice.


De-a lungul Drumului Matasii, care lega nord-vestul Chinei de Asia Centrala si Orientul Mijlociu, puteti vizita alte orase importante ale Chinei: Lanzhou, renumit pentru calul zburator ce se odihneste in muzeul local, Dunhuang cu spectaculoasele sale pesteri inchinate rugaciunii, Xinjiang, unde negustori din intreaga tara se aduna la bazarul ce se tine in fiecare duminica.


Hong Kongul se afla la doar 32 km distanta de gura de varsare a raului Pearl , separat de pamantul Chinei printr-un adevarat port natural. Hong Kong este o metropolă înfloritoare, curată şi frumoasă ce poate fi vizitată în tot cursul anului, având un climat blând în perioada septembrie-februarie şi temperaturi mai ridicate în perioada mai-septembrie. Este un oraş compact, astfel încât turiştii nu sunt niciodată prea departe de magazine sau principalele puncte de atracţie. Turiştii din majoritatea ţărilor pot intra fără viză pentru perioade de la 7 zile la 6 luni (în funcţie de naţionalitate). Comunicarea nu este o problemă, limba engleză fiind răspândită.

Hong Kong este compus în mare din Insula Hong Kong, Kowloon şi Noile Teritorii.

Australia



Australia este a cincea tara din lume ca marime si cel mai mic continent . Este , de asemenea , cea mai joasa si mai plata intindere de uscat si continentul cel mai secetos . Contine mai mult desert decat orice alt continent .:doua treimi :intinderea sunt de aride sau semiaride.Are o linie de coasta de linire de coasta foarte scurta pentru o suprafata atat de mare:in afara Golfului Carpentaria si a marelui Golf Australian , sunt foarte putine golfuri de-a lungul totalului de 19.000 km de linie de coasta .Continentului ii lipsesc in mod evident formele de relief : nu exista rauri mari , iar muntii sunt josi . Cel mai inalt varf australian , Varful Koscinsko din Alpii Australieni de la granita dintre South Wales si Victoria are o inaltime de numai 2.228 m , mai putin de jumatate din inaltimea Mont Blanc-ului.Continentul poate fi impartit in trei regiuni principale : Scutul Australiei de Vest , Platoul Estic si Marele Bazin Artezian . Scutul este un podis care se suprapune in mare parte cu statul Australiei de Vest , format in principal de aflorimente de roci precambriene vechi de 5.703.000 milioane de ani . Cele mai remarcabile dintre aceste aflorimente sunt Peninsula Arnhem si Podisul Kimberly din nord-vest . Platoul Estic este o regiune muntoasa cu o latime de aproximativ 500 km , care formeaza Muntii Marii cumpene de Ape . Varfurile cele mai inalte au o inaltime de numai 1.500 m . Muntii New England si Muntii Albastrii din sud au inaltimi intre 900-1.500 m.




Clima. Cea mai mare parte a Australiei este foarte secetoasa . Vara , care tine din decembrie pana-n februarie , exista valuri de caldura frecvente, temperaturile ating in general 38 grade Celsius . Unele parti sunt umede , in general regiunile de coasta estice si Insula Tasmania . Efectele neplacute sunt intr-o oarecare atenuate de brize vestice racoroase care sufla in tot timpul anului .


Turismul.


Oraşul principal este Sydney, capitala Noii Galii de Sud. Cu o populaţie de peste 4,1 milioane de locuitori, este cel mai mare oraş din Australia. Este de asemenea cea mai veche aşezare colonizată de europeni din Australia, fiind fondat ca o colonie britanică în 1788.
Obiective turistice: Casa Operei din Sydney; Podul din Portul Sydney; Panorama Pylon; pentru înot: Bondi, Manly, Cronulla sau Wattamulla; Parcul Olimpic Sydney, casă a Jocurilor Olimpice de Vară din 2000 ("cele mai bune din lume"!); Fox Studios; Sydney Aquarium; Muzeul Naţional Maritim al Australiei; Galeria de artă a Noii Galii de Sud; plimbare cu feribotul de la Circular Quay prin port spre Grădina Zoologică din Taronga; Sydney Opera House, localizată în vârful unui promotoriu ce străjuieşte portul oraşului Sydney, este una dintre cele mai distincte şi celebre clădiri ale secolului XX. Este simbolul unui oraş, Sydney, al unei ţări şi al unui continent, Australia, mii de turişti total neinteresaţi de operă vizitând-o săptămânal doar pentru a o admira.Geografic, este aşezată în vârful Capului Bennelong ce închide portul. Numeroase trupe de teatru şi balet poposesc în turneu aici, Opera din Sydney fiind totodată căminul Operei australiene, al Companiei de Teatru Sydney şi al Orchestrei Simfonie din Sydney. Este administrată de Trustul Casei Operei, sub egida Ministerului Artelor din Noua Galie de Sud, provincia a cărei capitală este Sydney


Melbourne este al doilea cel mai mare oraş din Australia şi capitala statului Victoria. Deşi este binecunoscut în lume, ca fiind de multe ori mai atractiv decât Sydney, în ultimul timp Melbourne-ul a fost eclipsat către acesta din urmă. Deşi nu este un oraş prea turistic şi prea sunt mult de văzut, totuşi vă va place Melbourne-ul în stilul său, chiar dacă după două sau trei zile îşi va pierde atractivitatea


Canberra este capitala Australiei din 1911. Numele de Canberra a fost hotarit in 1913. El provine de la cuvintul “kanberry” din limba aborigenilor, care inseamna “loc de intilnire”. Locul pe care a fost construita Canberra a capatat statutul de teritoriu distinct, asemanator modelului Whashingtonului, numindu-se Teritoriul Capitalei Australiene (Australian Capital Territory), avind propriul guvern. Orasul Canberra ocupa aproximativ 40% din suprafata Teritoriului Capitalei Australiene.
Cauza desemnarii unei noi capitale intr-o asezare noua a fost rivalitatea dintre cele doua mari metropole Sydney si Melbourne. A fost ales un teritoriu situat intre cele doua orase rivale.Canberra a fost proiectata de arhitectul american Walter Burley Griffin in 1912. Constructia orasului a inceput in 1913. Sint multe parcuri, un lac intins (Lacul Burley Griffin) situat chiar in centrul sau, cladiri cu arhitectura moderna si o retea extinsa de drumuri rezervate biciclistilor.

Tunisia



Timp de 3000 de ani, Tunisia a fost martora trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, spaniolilor, turcilor sau in final, francezilor. Au venit ca fugari sau aventurieri, sa cucereasca sau sa pretinda, razboinici sau misionari, comercianti sau agricultori, fiecare lasand o parte din povestea lor in piatra sau mozaic, pe dealurile Cartaginei sau la marginea Saharei. Mostenirea pe care au lasat-o Tunisiei moderne este o concentrare de situri istorice mai bogata ca oriunde altundeva in Africa. Numele locurilor au origini arabe, berbere, latine sau punice, insa protectoratul francez dintre 1881 si 1956 a dus la deformarea multora dintre acestea.


Daca esti la prima calatorie in Tunsia, vei ramane cu siguranta fascinat. Inca inainte de a pune piciorul pe pamant tunisian, esti impresionat de albastrul aprins al Mediteranei, al usilor si ferestrelor caselor. Aceasta tara a culorilor si contrastelor, a parfumurilor si aromelor, te invita sa te bucuri de o frumusete naturala. Pe masura ce incepi sa cunosti locurile, vei remarca cu siguranta tonurile vii in imbracaminte, urmele peste tot prezente ale civilizatiilor antice, statiunile luxoase ascunse de livezi de portocali, plajele cu nisipuri fine, apele cristaline ale marii, Sahara care tenteaza cu safari, palmieri sau camile. Ca un cadou special, iti este dat sa admiri o padure in desert la Ramada, lacul sarat pe jumatate secat sau fabulosul rasarit de soare de la Chott El Jerid.

Geografie. Tunisia este cea mai nordica tara a Africii si, in acelasi timp, cea mai mica din grupul tarilor situate de-a lungul muntilor Atlas. In partea de est, Tunisia se invecineaza cu Marea Mediterana, la vest, cu Algeria, nordul este muntos, iar treimea sudica este dominata de Sahara. Distanta medie intre granita vestica si cea estica este putin peste 200 km, suprafata totala fiind comparabila cu cea a Marii Britanii fara Scotia. Relieful este variat si spectaculos. In nord, coastele Mediteranei se pierd rapid in interiorul lantului muntos care incepe la vest cu padurile de pluta de la Ain Draham si se termina cu lacurile gemene de la Bizerta si Ichkeul. Centrul Tunisiei este predominant de stepa, bogat in ruine romane si marginit la vest de Jebel Chambi, cel mai inalt varf muntos al Tunisiei (1520 m). Mergand spre est, intalnesti plantatii nesfarsite de maslini. Un lant de dealuri aride din Metlaoui pana la Maknassy fac un ultim front in fata desertului. In est intalnesti si un manunchi de insule, dintre care cea mai cunoscuta turistic este Jerba.Sahara tunisiana incepe cu choturi - lacuri sarate pe jumatate secate, care sunt adevarate spectacole in timpul verii. Amestecul de sare si nisip continua pe uscat multi kilometri, formand o crusta tare care ofera niste reflexii ireale in lumina soarelui. Imediat in apropierea choturilor incep oazele, imaginea exotica a palmierilor, a camilelor si a izvoarelor de apa neavand deloc nevoie de exagerari in recomandarile ghidurilor turistice.

Clima. In timp ce nordul este influentat de apropierea de Marea Mediterana, iar sudul de soarele fierbinte al Saharei, majoritatea statiunilor, atat cele din nord, cat si cele din sud, respira aerul proaspat al brizelor marii, care fac verile placute, iar iernile agreabile pentru orice activitate outdoor. Mai si iunie sunt cele mai placute luni: desi florile infloresc tot timpul anului, in aceste luni, culorile si abundenta lor sunt incantatoare. Iulie si august sunt cele mai recomandate pentru bronzat, in timp ce inceputul toamnei te surprinde cu aerul si apa la fel de limpede si calda ca primavara. Din noiembrie si pana in aprilie, vremea este foarte schimbatoare: poti incepe ziua tremurand, desi este foarte frumos afara, iar dupa amiaza sa o petreci sub o ploaie fierbinte.




Oamenii si istoria lor. Cu putin sub 9 milioane de locuitori, Tunisia are o populatie extrem de tanara, jumatate din locuitori avand sub 20 de ani. Pentru un turist sofisticat, Tunisia ofera mult mai multe atractii decat orice destinatie consacrata, pentru ca aici exista o colectie de situri antice impresionante. De la inaltimea imperiului lor, romanii au intemeiat mai mult de 200 de orase in Tunisia, fiind prima colonie la sud de Mediterana. Mostenirea acestei civilizatii numara in prezent peste 26.000 de situri arheologice, multe inca asteptand sa fie excavate. Cu totul remarcabil este gradul uluitor de conservare care ofera o privire rara in lumea si civilizatia de care se bucurau anticele colonii romane.

Tunisienii sunt un popor extrem de primitor si prietenos – si o poti simti chiar si in cele mai departate sate, unde, daca se intampla sa treci in timpul unuia din numeroasele festivaluri, vei fi bine primit, sfarsind prin a te alatura dansului lor sau band o ceasca de ceai impreuna cu localnicii.