luni, 6 iulie 2009

Tulcea, orasul de la portile Deltei Dunarii

Tulcea este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Tulcea, Dobrogea, România.

Istorie
Este situat pe 7 coline din Dealurile Tulcei, pe o vatră populată continuu începând din perioada culturii Gumelniţa (2900 - 2200 î.C.), continuând cu aşezarea greacă Aegyssus (secolul VIII î.C.), cu portul şi oraşul roman din secolele I - II d.C., cu oraşul numit Tulcea din vremea lui Mircea cel Bătrân. Sub stăpânirea otomană oraşul decade, un reviriment înregistrându-se odată cu deschiderea canalului Sulina. Oraşul a fost atestat documentar în anul 1657. S-a aflat sub stăpânire otomană între anii 1420 şi 1877.

Până la reforma admnistrativă din anul 1950 a fost reşedinţa judeţului Tulcea (interbelic). După instaurarea regimului comunist în România a devenit reşedinţa unui raion din Regiunea Dobrogea.

După cel de-al doilea război mondial, oraşul se extinde şi se modernizează. În prezent vatra oraşului atinge o suprafaţă de 115 kmp şi o populaţie de 99.875 locuitori (în anul 2002). Tulcea este un oraş industrial, modern, port pentru navele de pasageri, precum şi pentru cele care transportă produse industriale, mai ales materii prime şi pentru navele de pescuit oceanic. Judeţul Tulcea este situat în aşa natură, incât este accesibil de pe mare cât şi pe Dunăre de către navele maritime, având un mare avantaj comercial.

Geografie
Oraşul Tulcea se află la 30 de metri altitudine şi la 292 kilometri faţă de Bucureşti.

Clima
Clima municipiului Tulcea este temperat-continentală cu influenţe sub-mediteraneene. Iarna se face simţit aerul arctic, din nord, care provoacă scăderea temperaturii. Temperatura maximă înregistrată a fost de 38,7 grade, iar minima a fost de -26,8 grade în anul 1942.

Temperatura medie anuală din Tulcea este una dintre cele mai ridicate din ţară, fiind de 10,8 grade. Precipitaţiile medii anuale sunt de 350-500 mm. Debitele Dunării sunt în medie, la Tulcea, de aproximativ 5000-6000 mc/s, minimele fiind de 2000 mc/s, iar maximele de 15.000-16.000 mc/s.

Turism
Muzee Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM):

Muzeul de Științe Naturale "Delta Dunării"
Muzeul de Artă
Muzeul de Etnografie și Artă Populară (MEAP)
Muzeul de Istorie și Arheologie
Lăcaşuri de cult

Catedrala Sfântul Nicolae
Moscheea Azizie
Sinagoga
Biserica Sfântul Gheorghe „Cu Ceas”
Cimitirul evreiesc
Alte clădiri şi locuri

Dunărea
Delta Dunării
Piaţa Civică
Clădiri istorice
Monumentul Independenţei

Un obiectiv obligatoriu de vazut in orasul Tulcea este Acvariul din cadrul Muzeului Delta Dunarii.

La ora actuala, este de departe, cel mai avansat muzeu din Romania. Fata de Acvariul din Constanta, bazinele sunt mult mai curate si mai bine luminate, diversitatea mult mai mare, bazinele de apa sarata excelent amenajate si prezentate. In plus restul Muzeului este plin de informatii folositoare si bine prezentate.