joi, 19 februarie 2009

Evadeaza in Islanda



Islanda este o insula din nordul Oceanului Atlantic, inconjurata de insula Groenlanda (est), Norgevia si Marea Norvegiei (vest) , Regatul Unit al Marii Britanii si Irlanda(NV).

Datorita caracterului vulcanic, peisajul insulei predomina in conuri vulcanice, cratere, izvoare termale, gheizere si ghetari.
Viata aici s-a dovedit a fi riscanta din cauza vulcanilor. In 1783, cand un vulcan aproape de Laki a erupt, a produs pagube devastatoare: au murit 9.000 de oameni, 80% din animalele insulei, si au fost distruse marea majoritate a terenurilor cultivate. Au urmat alte eruptii mari in 1963 si apoi in 1973 cand un vulcan din Heimaey Island a determinat evacuarea pricipalul oras din insula, Vestmannaeyjar.

Aproape 15% din suprafata insulei este formata din ghetari si lacuri glaciare.Cel mai mare ghetar este Vatnajökull, cu o suprafata de 8.456 km2. Tarmurile cunoscute sunt Faxaflói, Breiđafjörđur si Húnaflói.
Vegetatia este una de tundra, cu plantatii de conifere iar fauna abunda in diversee specii de pasari, pesti si balene.



Turistic, insula este deosebit de interesanta, oferind un spectacol inedit de apa si foc. In ciuda izolarii, tara are un standard ridicat de trai, asociat cu preturi foarte mari.
Oamenii sunt retinuti si reci la prima vedere, insa odata sparta gheata de catre

ATRACTII:

GHEIZERE: Spectaculoasele suvoaie de apa fierbinte ce tasneste din pamant si-au redus activitatea de prin anii ‘60, dar nu au disparut. Gheizerul din apropiere de Strokkur erupe proiectand cam la fiecare cinci minute un suvoi de apa pana la circa 21 de metri inaltime.

GHEATA: Circa 8% din teritoriul Islandei este acoperit de ghetarul de calota Vatnajˆkul, care insa nu se poate vedea in toata splendoarea sa decat iarna sau daca se opteaza pentru un survol sau un drum cu o masina de teren.

LAVA: Islanda e un loc foarte potrivit pentru a vedea vulcanii la lucru, cu lava rosie fumeganda. Printre cele mai bune locuri de observatie este Leirhnjukur, din apropierea lacului Myvatn, unde se poate admira lava revarsata din vulcanul Krafla.

CASCADA: Islanda se mandreste cu cea mai mare cascada din Europa, in nord-estul tarii. Cascada Dettifoss, cu apa coborand pe un perete de stanca in forma de potcoava, arunca in fiecare secunda 500 de metri cubi de apa de la o inaltime de 44 de metri.

PESCUIT: Pescarii amatori se pot intoarce din aceasta tara cu povesti despre pescuitul de somon, raurile din zona fiind printre cele mai bune surse de somon (dar si de pastrav) din lume.

DRUMETII: Pentru cei care doresc se plimbe cu masina prin insula, un vehicul de teren este absolut necesar. Salbaticia si dificultatea peisajului ii pot descuraja pe cei ce vor sa exploreze locurile la pas, dar exista si trasee mai blande cu cei mai putin experimentati.

NOAPTEA: Cu toate ca nu este decat un oras mic (300.000 de locuitori), Reykjavik este renumit pe plan international pentru clubbing-ul de week-end si petreceri. Cluburile deschid dupa ora zece seara si nu se inchid mai devreme de cinci dimineata.

RESTAURANTE: Desi Islanda se lauda cu calitatea pestelui si a carnii oferite, preparatele din majoritatea localurilor sunt de calitate medie, cele mai bune putand fiind consumate in localuri unde clientii sunt dispusi sa lase o mica avere.

AER LIBER: Oricine vine intr-o excursie aici isi va petrece mare parte din timp in aer liber. Clima nu este chiar asa de aspra pe timpul verii, temperaturile variind intre 12 si 14 grade Celsius intr-o zi urata si ajungand la 20 de grade Celsius intr-o zi frumoasa. In plus, datorita zonei in care se afla, ziua are 20 de ore vara, dintre care cam cinci sau sase insorite.

PARC NATIONAL: La 7 iunie, Islanda va inaugura cel mai mare parc national de pe tot cuprinsul Europei, Parcul National Vatnajˆkull, care se va intinde pe 13% din suprafata tarii si va cuprinde o mare varietate de minuni geologice si geografice: vulcani, rauri de lava, ghetari, cascade, canioane, rauri si lacuri.

Ideal este un sejur in Reykjavik unde week-end-urile se dovedesc a fi adevarate izvoare de distractie atat pentru turisti cat si pentru locuitorii acestuia.

blog comments powered by Disqus