vineri, 30 ianuarie 2009

Seychelles - “Bijuteriile Oceanului Indian”


Insulele Seychelles sunt situate imediat sub ecuator, in Oceanul Indian pe o suprafata de 400.000 km patrati.
Arhipelagul numara 115 insule.
Numele arhipelagului a fost dat de portughezi, care l-au numit "sapte surori".
Vasco da Gama a fost primul navigator care le-a semnaleaza la inceputul sec al 16 lea, dar insulele au ramas nelocuite inca 150 de ani, pana la sosirea francezilor.
Seychelles este considerat un veritabil paradis si unul dintre cele mai frumoase arhipelaguri din lume.
Palmierii, fructele exotice, apa clara, gradinile tropicale impodobesc aceste insule de o frumusete deosebita.
Cele mai cunoscute insule sunt: Mahe, La Digue, Praslin, Silhouette, Bird, Fregate, Desroches.



MAHE este insula principala a arhipelagului.
90% din populatia arhipelagului locuieste pe Insula Mahe.
Muti apreciaza ca Insula Mahe este unul din cele mai frumoase locuri de pe Pamant.Insula este de tip granitic si numara peste 70 de plaje situate in peisaje naturale diverse, de o frumusete dramatica.Pleiada de hoteluri elegante completeaza atmosfera de vacanta de lux.
Capitala administrativa si economica a arhipelagului este orasul Victoria, ce numara doar 27 000 de locuitori, cea mai mica capitala din lume.Beau Vallon este cea mai cunoscuta plaja a insulei, o plaja larga, cu nisip fin.


NORTH ISLAND - situata la 32 km de Mahe, langa Insula Silhouete; are 2,5 km latime si 1 km latime; este insula cea mai granitica din arhipelag. Pe insula este un singur hotel cu 12 vile construite din lemn si piatra locala.

PRASLIN - este a doua insula ca marime, situata la 3 ore cu barca sau 15 minute de zbor de Insula Mahe.
Gradina Raiului, acoperita de o padure virgina. Valle de Mai face parte din patrimoniul universal din 1984.
Considerata Gradina Raiului, Insula Praslin a fost si cuibul piratilor de-a lungul istoriei.
Este singurul loc de pe glob unde cresc cocotierii de apa.

LA DIGUE este o perfecta armonie de frumuseti tropicale. Este paradisul fotografilor datorita compozitiilor dramatice dintre stancile de granit, apele de turqoise, nisipul alb si palmierii aplecati spre ocean.
Insula Digue este cunsocuta mai ales datorita filonului de granit. Plaja Anse Source este una din cele mai frumoase din lume.

SILHOUETE este la 20 km nord de insula Mahe. Pe insula se produce copra – miez uscat de nuca de cocos din care se extrage ulei pentru unt, scortisoara

COUSIN este o insula mica - 27 ha- proprietate privata. Insula este declarata parc protejat. Se afla la 15 minute de zbor de Insula
Mahe.



Clima. Climatul insulelor este intotdeauna cald, fara temperaturi extreme. In acest paradis tropical temperaturile rareori coboara sub 24 grade C sau urca peste 32 grade C. Sunt ferite de actiunea ciclonilor, ceea ce face din Seychelles o destinatie favorabila turismului pe tot parcursul anului.In lunile octombrie – martie insulele sunt batute de vanturile de nord-vest iar mare este in general calma, iar vremea calda si umeda. Ploile uda insulele in special in lunile ianuarie-februarie, in timp ce in lunile mai si septembrie vremea este mai uscata, mai racoroasa.



Atractii. Categoric cele mai importante sunt plajele. Foarte multe dintre ele nu sunt atinse de om si sunt foarte linistite. Situl de patrimoniu mondial Vallee de Mai este casa celebrei coco-de-mer.Atolul Aldabra : este unul dintre cei mai intinsi corali din lume, si se intind de-a lungul a aproape 14 km. Aici se gaseste testoasa uriasa.Mahé este principala insula a grupului Seychelles si are peste 60 plaje idilice. Desi are doar 27 km lungime, este strabatuta de un lant muntos care ofera puncte de belvedere de o rara frumusete.Sporturi practicabile: water-skiing, windsurfing , navigatie, snorkeling, pescuit.Atractii: Muzeul de Istorie Naturala, Gradina Botanica, Tunul cu Ceas din Victoria .Practicarea sporturilor de apa este foarte raspandita in insule. Apele calde ale Oceanului Indian sunt locul perfect pentru totii entuziastii sporturilor de apa. Se poate face yachting, barci cu motor, barci de navigatie. Windsurfing-ul este deosebit de popular iar cel mai potrivit moment pentru astfel de activitati este in general in jurul lunilor mai – octombrie.Alte sporturi, surfing, scuba diving, snorkeling, pesctuitul, sunt foarte raspandite si pot fi practicate aproape oriunde in Seychelles.Alte activitati: golf, tenis, squash, badminton, calarie, ciclism. Se pot inchiria biciclete, sau se pot face plimbari pe jos, perfecte pentru a admira imprejurimile, intrucat distantele sunt scurte iar privelistile admirabile.Observarea pasarilor este de asemenea o atractie foarte raspandita in Seychelles, in insule traind unele dintre cele mai rare si valorease specii. Seychelles detine de asemenea galerii de arta, case coloniale in stil creol, iar insula principala din Mahe are sase muzee, o gradina botanica si cateva monumente nationale.

joi, 29 ianuarie 2009

Egipt - tara piramidelor si a nisipurilor fierbinti


Egiptul, una dintre cele mai mari civilizatii ale lumii, s-a dezvoltat de-a lungul Nilului, bazandu-se pe revarsarile acestuia si protejat de desertul din jur. Un regat unificat a fost creat in jurul anului 3.200 ien si o serie de dinastii a condus Egiptul in urmatoarele trei milenii. Ultima dintre aceste dinastii a fost invinsa de persi in anul 341 ien, care, la randul lor, au fost cuceriti de greci, romani si bizantini. In secolul al 7-lea, Egiptul intra sub dominatie araba, sub care va ramane timp de sase secole. Mamelucii, o casta militara locala, preiau controlul in 1250 si vor continua sa domneasca si dupa cucerirea Egiptului de catre turcii otomani in 1517.


Dupa terminarea Canalului Suez in 1869, Egiptul devine o importanta ruta mondiala de transport, insa va cunoaste o profunda criza economica. Dorind sa-si protejeze investitiile in zona, Marea Britanie pune stapanire pe Egipt in 1882, dar suzeranitatea otomana asupra tarii se va mentine pana in 1914. Partial independenta . de Marea Britanie incepand cu 1922, Egiptul isi dobandeste suveranitatea deplina dupa cel de-al doilea razboi mondial. Terminarea barajului de la Aswan in 1971 si crearea lacului Nasser au diminuat din influenta Nilului asupra agriculturii si sistemului ecologic al Egiptului.


Cresterea rapida a populatiei ( cea mai mare din lumea araba ), terenurile arabile limitate si dependenta de Nil sunt probleme pe care Egiptul modern trebuie sa le resolve, desi guvernul a implementat o serie de reforme si investitii masive in comunicatii si infrastructura.


Egiptul se poate vizita tot anul, avand o clima uscata(desertica), exceptand coasta Mediteraneana. Media temperaturilor pe timpul iernii (Decembrie-Februarie) este cuprinsa intre 20-26°C. Daca mergi in aceasta perioada nu uita sa-ti pui in bagaj si niste haine de toamna pentru ca seara si dimineata este destul de rece, iar vantul bate destul de des. Vara (Iunie-August), temperaturile sunt destul de ridicate, variind intre 27-38°C. Daca mergeti in acest sezon nu uitati ochelarii de soare, crema de soare din belsug si o sapca(palarie). In caz ca ai uitat crema de soare acasa sau ramai fara, nu-ti fa griji, poti cumpara de la magazinele hotelului unde esti cazat sau din oras, la preturi rezonabile.


Perioada propice de vizitare, pentru a te bucura si de plaja fara sa-ti faci griji multe de soarele care arde tare este mijlocul lunii Aprilie pana la inceputul lui Iunie si din Septembrie pana la mijlocul lunii Noiembrie



Sanatate. Apa de la robinet nu este potabila pentru turisti. Nu folosi aceasta apa nici la spalarea fructelor, pentru ca risti sa te trezesti cu dureri stomacale si scaune diareice. Pentru aceasta foloseste apa imbuteliata la sticla pe care o poti cere de la barul hotelului la care esti cazat. Apa de la robinet poate fi folosita la spalatul pe dinti, atata timp cat nu o inghiti :). Pentru orice eventualitate nu uita sa-ti pui in bagaj cateva pastile care sa te ajute in nefericitul caz in care o sa ai de a face cu astfel de situatii neplacute. Este indicat sa refuzi politicos si ceaiurile cu care esti servit in magazine pentru ca apa folosita este de regula cea de la robinet, iar standardele de igiena ale egiptenilor sunt destul de scazute.
In cazul in care te-ai decis sa mergi in desert intr-o excursie jeep safari, sau sa vizitezi Valea Regilor, nu uita sa-ti iei un rucsac cu 2-3 sticle de apa pentru ca temperaturile in aceste zone sunt mult mai ridicate, atingand si valori de peste 50°C in timpul verii.




La cumparaturi, cum? ce? Egiptul este renumit pentru bumbacul sau, de aceea aici puteti gasi imbracaminte din bumbac de calitate la preturi atractive. De asemenea aici puteti gasi parfumuri pe baza de ulei, articole confectionate din piele de camila de regula, o sisa pentru a te relaxa cu prietenii, un papirus care sa-ti aduca aminte de Egipt(fii atent la cele contrafacute din coji de banane ), condimente, bijuterii sau diverse amintiri legate de civilizatia egipteana antica. In Egipt pentru fiecare lucru pe care-l cumperi trebuie sa negociezi pentru a obtine un pret bun. La magazinele hotelurilor te poti targui mai putin decat la magazinele din oras sau din piete. Farmaciile au preturi fixe. Obtii un pret bun pentru un produs atunci cand il cumperi la un pret echivalent cu 25-40% din pretul initial. Pentru a obtine acest pret, trebuie sa ai rabdare, timp si sa-ti placa sa intrii in jocul lor. Fiecare egiptean care are un magazin o sa incerce sa te faca sa intrii in magazinul lui, pentru ca el are cele mai bune preturi, te invita la un ceai sau te invita sa scrii in cartea lui de oaspeti pentru ca tu esti primul roman care scrie la el :). Moneda nationala in Egipt este lira egipteana. In unele magazine se pot cumpara produse si cu euro, insa e mai indicat sa schimbati banii la banca pentru a obtine un curs mai bun.



Siguranta turistului. Egiptul este considerat o tara destul de sigura pentru turisti, desi in trecut au avut loc unele atacuri sporadice ale unor grupari militante asupra unor grupuri de turisti, unele dintre ele cu urmari tragice. De aceea, hotelurile, obiectivele turistice au paza asigurata de politisti inarmati. Egiptenii care incearca sa te invite in magazinele lor, desi sunt insistenti, sunt inofensivi.


>Sporturi Acvatice. In zonele in care reciful este foarte aproape te tarm nu scapa ocazia de a te bucura de flora si fauna din Marea Rosie daca stii sa inoti. Ai nevoie de o masca si un tub de snorkeling si o pereche de botosi pentru a-ti proteja picioarele. Un alt lucru la care trebuie sa fii relativ atent sunt meduzele, care sunt destul de mari si iti pot crea neplaceri daca vii in contact cu ele.

luni, 26 ianuarie 2009

Bora Bora - insula creata de zei


Inconfundabilele lagune s-au nascut prin stingerea treptata a vulcanului Mount Otemanu. Reciful de coral, ce inconjoara insula, include minunscule insule cu plaje tropicale extraordinare, marginite de palmieri, ce inconjoara insula principala.

Superlativele nu sunt suficiente pentru a descrie frumusetea si farmecul “Perlei Pacificului” si a lagunelor de culoarea turcoazelor din jurul ei.
Distantele ce o despart de continente au facut din Bora Bora o destinatie visata ce rasplateste pe fiecare cu frumusetea si farmecului ei unic in lume.
Situata la 260 km de Tahiti, Bora Bora are o suprafata de 40 km2. Ca sa aveti o imagine despre marimea insulei Bora Bora va spunem ca poate fi inconjurata cu masina intr-o ora.
Legenda spune ca numele insulei Pora Pora insemna "primul nascut" .
Zeul suprem, Taaroa, a scos din apa insula Bora Bora dupa ce a facut prima creatie, Insula Raiatea.

Un artist desavarsit, zeul Taaroa a imaginat toata frumusetea pamantului si a daruit-o oamenilor. Paleta de culori imbina toate nuantele de albastru, verde si galben intr-un tablou de o frumusetea neegalata. Vazuta de sus, Insula Bora Bora pare o bijuterie cu o piatra de smarld centrala bordata de un inel de turcoaze.

Sunt multe locuri frumoase pe Pamnat, dar Bora Bora este printre putinele care merita nota 10 fara nici o exceptie.

Bora Bora nu este un loc comun, usor accesibil. Aflata in mijlocul uriasului Ocean Pacific, o face greu accesibila. Drumul pana la ea se face cu efort fizic si, desigur, financiar. Zborul lung, din Europa si nu numai, (vezi harta cu distante) seamna cu un pelerinaj la capatul caruia bucuria si fericirea sunt imense. Odata ajunsi deasupra insulei oboseala drumului se uita ca prin farmec si totul se transforma intr-o bucurie fara limite.

Gradina de Corali este in partea de sud est a insulei. In Valea Alba -White Valley, dincolo de bariera e recife din jurul insulei, veti putea urmari un spectacol extraordinar de "balet" dat de baracude si rechini.

In limba locala nu exita litera 'b", numele insulei insula se pronunta Pora Pora


Bora Bora are o clima tropicala cu 2 anotimopuri: vara si iarna (tropoicala)
Vara este intre lunile noiembrie si aprilie, anotimp in care ploua mai mult.
Ploile sunt repezi si dureaza destul de putin iar temperaturile sunt foarte placute, intre 27 si 30 C. In perioada sezonului de vara, briza marina este adusa de vantul "Toerau".

In timpul verii preturile de cazare sunt mai prietenoase si un sejur pe Insula Bora Bora este la fel de placut ca unul in timpul iernii.

Iarna este intre mai si octombrie, considerat a fi sezonul uscat, pentru ca ploua foarte putin sau deloc. Temperaturile sunt intre 24 - 28 C. Vantul de iarna se numeste "mara amu"

Sezonul turistic in insulele din Polinezia Franceza este sezonul uscat, adica intre mai-octombrie. Preturile de cazare sunt cele mai mari.

Iulie este luna cea mai aglomerata pentru ca atunci au loc sarbatorile Heiva I Tahiti, echivalentul Carnavalului din Brazilia, iar pentru pasionatii de scuba diving vizibilitatea in apa este perfecta.


India- tara matasurilor si a contradictiilor


India este partea Orientului in care veti trece prin calduri pline de praf, zapezi reci in nord, veti trece pe strazile inguste si pline de biciclete, ricse, motociclete, camioane si bineinteles vaci sfinte - simbolul national. Va veti plimba printre turisti din toata lumea, pasionati de cultura indienilor, yoghini, imblanzitori de serpi, maimute, oameni de afaceri si cersetori. Populatia indiana este impartita in caste iar apartenenta la una dintre acestea este foarte rigida si stricta. India mai poate fi prezentata ca “ tara sexului prin excelenta” – nu degeaba Kama Sutra sau “Biblia Sexului” vine din lumea hindusa.

3 locuri de vizitat

Rajasthan
In Rajastan te poti plimba si poti cunoaste desertul, pe camila. Trebuie doar sa fii inspirat si sa alegi cea mai bun oferta a orajsului Jaiselmer pentru ca acesta este impanzit de indivizi care se ocupa cu aceste plimbari. Oferta consta in mancare, haine, camila, ghid vizite la templele din imprejurimi si la mormintele maharajilor. Toate acestea costa in jur de 10 euro pe zi.



Taj Mahal – probabil ca este cel mai cunoscut monument al Indiei. Mausoleul Taj Mahal este un leagan al civilizatiei ariene si una dintre cele mai mari capodopere arhitectonice ale lumii. TajMahal-ul este impresionant prin dantelaria din piatra si incrustarile cu pietre pretioase. Initial, mausoleul a fost facut pentru a servi ca mormant pentru sotia imparatului Arjumand Bano Begun, , fiind considerat un veritabil simbol al dragostei dintre cei doi.



New Delhi – capitala Indiei – locul in care arhitectura strazilor este, in mare masura, europeana dar se gasesc si detalii care apartin stilului indian.

3 locuri de distractie

Festivalul Luminii – Diwali – este sarbatoarea fericirii, a bucuriei, a exuberantei si a luminii. Diwali este cea mai multicolora sarbatoare a indienilor. Festivalul incepe la jumatatea lunii octombrie si esta raspandita pe intreg teritoriul Indiei.



Bollywood - pentru cei ce isi doresc o cariera artistica la Bollywood nu e nevoie decat de o plimbare prin strazile Bombay-ului. Poti fi acostat oricand si invitat sa participi la filmarea unei pelicule. Poate fi o experinta foarte amuzant si te poti alege si cu ceva bani


Festivalul orasului Jaipur - vrei sa te bucuri de muzica indiana cu instrumente traditionale, piese de teatru cu teme specifice sau concerte ale unor artisti consacrati? Atunci trebuie sa mergi la festivalul orasului Jaipur. In general intrarea este gratuita, cu exceptia spectacolelor mai grandioase.

China, tara zgarie-norilor




Recunoscuta de secole ca una dintre cele mai semnificative civilizatii ale lumii, alaturi de Egipt, Mesopotamia si India, datorita artei si descoperirilor stiintifice, China este cea mai populata tara de pe glob. La sfarsitul secolului al 18-lea ien ia fiinta pe cursul mijlociu al Fluviului Galben ( Huanghe ) statul Shang, prima formatiune statala confirmata si de descoperirile arheologice. In secolul al 19-lea si inceputul secolului al 20-lea en, China a fost ravasita de framantari interna, determinate de infrangeri militare in conflictele cu vecinii si de ocupatia straina care le-a urmat. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Partidul Comunist, condus de Mao Zedong, a preluat puterea si a instaurat un regim dictatorial impunand un control strict asupra populatiei si ingradind libertatile cetatenesti. Desi succesorul lui Mao, Deng Xiaoping, a introdus gradat dupa 1978 reforme care au dus spre descentralizarea economica si trecerea la economia de piata, controlul politic a ramas foarte puternic. In 1989, o revolta a studentilor impotriva regimului comunist a fost reprimata sangeros.

Clima
Este diferita in functie de regiune: in nord-est verile sunt fierbinti si uscate, iernile reci; in nord si centru ploua apropae neintrerupt; in sud-est verile sunt subtropicale si iernile reci. Cele mai indicate perioade pentru turism sunt aprilie-mai si septembrie-octombrie.

Destinatii turistice

BEIJING (PEKING)
Centrul Beijingului este dominat de acoperisurile galbene ale cladirilor din "Orasul Interzis", unde odinioara traia imparatul. Aici sunt sase palate: trei erau destinate oficialilor, trei uzului personal. In Templul Cerului imparatul aducea anual un sacrificiu in prima luna a calendarului chinezesc. Nu uitati sa vizitati Zidul Care Sopteste: un cuvant rostit cu buzele lipite de perete pare sa alunece pe zidul sau, putand fi perfect auzit de persoanele situate in partea diametral opusa.


Marele Zid Chinezesc dateaza din timpul dinastiei Ming si a fost construit in nu mai putin de 2500 de ani.


SHANGHAI
Cu o populatie de peste 12 milioane de locuitori, este cel mai mare oras al Chinei, situat pe malul raului Huangpu, afluent al lui Yangtze. Incepand din secolul al XIX-lea dezvoltarea sa a fost sigura si continua, initial incurajata de importul si vanzarea de opiu. Shaghaiul pare a fi alcatuit din trei orase distincte: unul pur chinezesc, cu coloratura orientala, unul stand sub semnul boemei Frante, iar cel de-al treilea cu influente britanice. Principalele sale obiective turistice sunt strada Nanjing, templul de jad al lui Budha, gradinile Yu, muzeul Shanghai, fabricile de covoare si cele de prelucrare a jadului


Tibetul va va ispiti prin renumele sau de loc sacru, accesibil doar initiatilor, unde aerul pare negru de fumul candelelor. In cea mai importanta regiune a sa, Lhasa, palatele si manastirile seamana mai mult a fortarete decat a lacase de cult. In unele din locurile sfinte turistilor li se permite sa calce cu sfiosenie: palatul Potala, unde au trait generatii intregi de Dalai Lama, manastirea Jo-Khang , cea mai veche din Tibet, palatul de vara al lui Dalai Lama, situat in parcul Norbulingka, inconjurat de un inalt zid cu simboluri falice.


De-a lungul Drumului Matasii, care lega nord-vestul Chinei de Asia Centrala si Orientul Mijlociu, puteti vizita alte orase importante ale Chinei: Lanzhou, renumit pentru calul zburator ce se odihneste in muzeul local, Dunhuang cu spectaculoasele sale pesteri inchinate rugaciunii, Xinjiang, unde negustori din intreaga tara se aduna la bazarul ce se tine in fiecare duminica.


Hong Kongul se afla la doar 32 km distanta de gura de varsare a raului Pearl , separat de pamantul Chinei printr-un adevarat port natural. Hong Kong este o metropolă înfloritoare, curată şi frumoasă ce poate fi vizitată în tot cursul anului, având un climat blând în perioada septembrie-februarie şi temperaturi mai ridicate în perioada mai-septembrie. Este un oraş compact, astfel încât turiştii nu sunt niciodată prea departe de magazine sau principalele puncte de atracţie. Turiştii din majoritatea ţărilor pot intra fără viză pentru perioade de la 7 zile la 6 luni (în funcţie de naţionalitate). Comunicarea nu este o problemă, limba engleză fiind răspândită.

Hong Kong este compus în mare din Insula Hong Kong, Kowloon şi Noile Teritorii.

Australia



Australia este a cincea tara din lume ca marime si cel mai mic continent . Este , de asemenea , cea mai joasa si mai plata intindere de uscat si continentul cel mai secetos . Contine mai mult desert decat orice alt continent .:doua treimi :intinderea sunt de aride sau semiaride.Are o linie de coasta de linire de coasta foarte scurta pentru o suprafata atat de mare:in afara Golfului Carpentaria si a marelui Golf Australian , sunt foarte putine golfuri de-a lungul totalului de 19.000 km de linie de coasta .Continentului ii lipsesc in mod evident formele de relief : nu exista rauri mari , iar muntii sunt josi . Cel mai inalt varf australian , Varful Koscinsko din Alpii Australieni de la granita dintre South Wales si Victoria are o inaltime de numai 2.228 m , mai putin de jumatate din inaltimea Mont Blanc-ului.Continentul poate fi impartit in trei regiuni principale : Scutul Australiei de Vest , Platoul Estic si Marele Bazin Artezian . Scutul este un podis care se suprapune in mare parte cu statul Australiei de Vest , format in principal de aflorimente de roci precambriene vechi de 5.703.000 milioane de ani . Cele mai remarcabile dintre aceste aflorimente sunt Peninsula Arnhem si Podisul Kimberly din nord-vest . Platoul Estic este o regiune muntoasa cu o latime de aproximativ 500 km , care formeaza Muntii Marii cumpene de Ape . Varfurile cele mai inalte au o inaltime de numai 1.500 m . Muntii New England si Muntii Albastrii din sud au inaltimi intre 900-1.500 m.




Clima. Cea mai mare parte a Australiei este foarte secetoasa . Vara , care tine din decembrie pana-n februarie , exista valuri de caldura frecvente, temperaturile ating in general 38 grade Celsius . Unele parti sunt umede , in general regiunile de coasta estice si Insula Tasmania . Efectele neplacute sunt intr-o oarecare atenuate de brize vestice racoroase care sufla in tot timpul anului .


Turismul.


Oraşul principal este Sydney, capitala Noii Galii de Sud. Cu o populaţie de peste 4,1 milioane de locuitori, este cel mai mare oraş din Australia. Este de asemenea cea mai veche aşezare colonizată de europeni din Australia, fiind fondat ca o colonie britanică în 1788.
Obiective turistice: Casa Operei din Sydney; Podul din Portul Sydney; Panorama Pylon; pentru înot: Bondi, Manly, Cronulla sau Wattamulla; Parcul Olimpic Sydney, casă a Jocurilor Olimpice de Vară din 2000 ("cele mai bune din lume"!); Fox Studios; Sydney Aquarium; Muzeul Naţional Maritim al Australiei; Galeria de artă a Noii Galii de Sud; plimbare cu feribotul de la Circular Quay prin port spre Grădina Zoologică din Taronga; Sydney Opera House, localizată în vârful unui promotoriu ce străjuieşte portul oraşului Sydney, este una dintre cele mai distincte şi celebre clădiri ale secolului XX. Este simbolul unui oraş, Sydney, al unei ţări şi al unui continent, Australia, mii de turişti total neinteresaţi de operă vizitând-o săptămânal doar pentru a o admira.Geografic, este aşezată în vârful Capului Bennelong ce închide portul. Numeroase trupe de teatru şi balet poposesc în turneu aici, Opera din Sydney fiind totodată căminul Operei australiene, al Companiei de Teatru Sydney şi al Orchestrei Simfonie din Sydney. Este administrată de Trustul Casei Operei, sub egida Ministerului Artelor din Noua Galie de Sud, provincia a cărei capitală este Sydney


Melbourne este al doilea cel mai mare oraş din Australia şi capitala statului Victoria. Deşi este binecunoscut în lume, ca fiind de multe ori mai atractiv decât Sydney, în ultimul timp Melbourne-ul a fost eclipsat către acesta din urmă. Deşi nu este un oraş prea turistic şi prea sunt mult de văzut, totuşi vă va place Melbourne-ul în stilul său, chiar dacă după două sau trei zile îşi va pierde atractivitatea


Canberra este capitala Australiei din 1911. Numele de Canberra a fost hotarit in 1913. El provine de la cuvintul “kanberry” din limba aborigenilor, care inseamna “loc de intilnire”. Locul pe care a fost construita Canberra a capatat statutul de teritoriu distinct, asemanator modelului Whashingtonului, numindu-se Teritoriul Capitalei Australiene (Australian Capital Territory), avind propriul guvern. Orasul Canberra ocupa aproximativ 40% din suprafata Teritoriului Capitalei Australiene.
Cauza desemnarii unei noi capitale intr-o asezare noua a fost rivalitatea dintre cele doua mari metropole Sydney si Melbourne. A fost ales un teritoriu situat intre cele doua orase rivale.Canberra a fost proiectata de arhitectul american Walter Burley Griffin in 1912. Constructia orasului a inceput in 1913. Sint multe parcuri, un lac intins (Lacul Burley Griffin) situat chiar in centrul sau, cladiri cu arhitectura moderna si o retea extinsa de drumuri rezervate biciclistilor.

Tunisia



Timp de 3000 de ani, Tunisia a fost martora trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, spaniolilor, turcilor sau in final, francezilor. Au venit ca fugari sau aventurieri, sa cucereasca sau sa pretinda, razboinici sau misionari, comercianti sau agricultori, fiecare lasand o parte din povestea lor in piatra sau mozaic, pe dealurile Cartaginei sau la marginea Saharei. Mostenirea pe care au lasat-o Tunisiei moderne este o concentrare de situri istorice mai bogata ca oriunde altundeva in Africa. Numele locurilor au origini arabe, berbere, latine sau punice, insa protectoratul francez dintre 1881 si 1956 a dus la deformarea multora dintre acestea.


Daca esti la prima calatorie in Tunsia, vei ramane cu siguranta fascinat. Inca inainte de a pune piciorul pe pamant tunisian, esti impresionat de albastrul aprins al Mediteranei, al usilor si ferestrelor caselor. Aceasta tara a culorilor si contrastelor, a parfumurilor si aromelor, te invita sa te bucuri de o frumusete naturala. Pe masura ce incepi sa cunosti locurile, vei remarca cu siguranta tonurile vii in imbracaminte, urmele peste tot prezente ale civilizatiilor antice, statiunile luxoase ascunse de livezi de portocali, plajele cu nisipuri fine, apele cristaline ale marii, Sahara care tenteaza cu safari, palmieri sau camile. Ca un cadou special, iti este dat sa admiri o padure in desert la Ramada, lacul sarat pe jumatate secat sau fabulosul rasarit de soare de la Chott El Jerid.

Geografie. Tunisia este cea mai nordica tara a Africii si, in acelasi timp, cea mai mica din grupul tarilor situate de-a lungul muntilor Atlas. In partea de est, Tunisia se invecineaza cu Marea Mediterana, la vest, cu Algeria, nordul este muntos, iar treimea sudica este dominata de Sahara. Distanta medie intre granita vestica si cea estica este putin peste 200 km, suprafata totala fiind comparabila cu cea a Marii Britanii fara Scotia. Relieful este variat si spectaculos. In nord, coastele Mediteranei se pierd rapid in interiorul lantului muntos care incepe la vest cu padurile de pluta de la Ain Draham si se termina cu lacurile gemene de la Bizerta si Ichkeul. Centrul Tunisiei este predominant de stepa, bogat in ruine romane si marginit la vest de Jebel Chambi, cel mai inalt varf muntos al Tunisiei (1520 m). Mergand spre est, intalnesti plantatii nesfarsite de maslini. Un lant de dealuri aride din Metlaoui pana la Maknassy fac un ultim front in fata desertului. In est intalnesti si un manunchi de insule, dintre care cea mai cunoscuta turistic este Jerba.Sahara tunisiana incepe cu choturi - lacuri sarate pe jumatate secate, care sunt adevarate spectacole in timpul verii. Amestecul de sare si nisip continua pe uscat multi kilometri, formand o crusta tare care ofera niste reflexii ireale in lumina soarelui. Imediat in apropierea choturilor incep oazele, imaginea exotica a palmierilor, a camilelor si a izvoarelor de apa neavand deloc nevoie de exagerari in recomandarile ghidurilor turistice.

Clima. In timp ce nordul este influentat de apropierea de Marea Mediterana, iar sudul de soarele fierbinte al Saharei, majoritatea statiunilor, atat cele din nord, cat si cele din sud, respira aerul proaspat al brizelor marii, care fac verile placute, iar iernile agreabile pentru orice activitate outdoor. Mai si iunie sunt cele mai placute luni: desi florile infloresc tot timpul anului, in aceste luni, culorile si abundenta lor sunt incantatoare. Iulie si august sunt cele mai recomandate pentru bronzat, in timp ce inceputul toamnei te surprinde cu aerul si apa la fel de limpede si calda ca primavara. Din noiembrie si pana in aprilie, vremea este foarte schimbatoare: poti incepe ziua tremurand, desi este foarte frumos afara, iar dupa amiaza sa o petreci sub o ploaie fierbinte.




Oamenii si istoria lor. Cu putin sub 9 milioane de locuitori, Tunisia are o populatie extrem de tanara, jumatate din locuitori avand sub 20 de ani. Pentru un turist sofisticat, Tunisia ofera mult mai multe atractii decat orice destinatie consacrata, pentru ca aici exista o colectie de situri antice impresionante. De la inaltimea imperiului lor, romanii au intemeiat mai mult de 200 de orase in Tunisia, fiind prima colonie la sud de Mediterana. Mostenirea acestei civilizatii numara in prezent peste 26.000 de situri arheologice, multe inca asteptand sa fie excavate. Cu totul remarcabil este gradul uluitor de conservare care ofera o privire rara in lumea si civilizatia de care se bucurau anticele colonii romane.

Tunisienii sunt un popor extrem de primitor si prietenos – si o poti simti chiar si in cele mai departate sate, unde, daca se intampla sa treci in timpul unuia din numeroasele festivaluri, vei fi bine primit, sfarsind prin a te alatura dansului lor sau band o ceasca de ceai impreuna cu localnicii.


duminică, 25 ianuarie 2009

Tailanda, tara zambetului


Tailanda te ispiteste gratie zambetului fermecator al femeilor thai, prin plajele paradisiace, prin palate si temple budiste, prin ospitalitatea locuitorilor si mancarea cu arome unice. De la muntii si junglele din nordul tarii, plantatiile de orez din centru si pana la plajele stralucitoare, nisipoase, cu insulele tropicale din sudul tarii, Tailanda este cu siguranta cea mai exotica atractie asiatica.
Tailanda este expresia mandriei singurului stat din Asia de Sud-Est, care nu a fost niciodata colonizat, iar acest lucru se vede si se simte. Arta culinara tailandeza, renumita in intreaga lume pentru bogatia si varietatea aromelor sale, te imbie pe strada, prin mirosurile condimentate emanate de numeroasele bucatarii ambulante. Mancarea de aici nu este doar foarte buna, ci si extrem de aratoasa, cu foarte mare grija pentru detalii, o caracteristica specifica tailandezilor.


Numele Tailandei, tinutul despre care se spune ca are forma unui elefant, inseamna in traducere "tara oamenilor liberi", pe vechiul sau nume Siam. Astazi, are peste 60 milioane de locuitori, din care 90% sunt budisti practicanti, fapt ce isi pune din plin amprenta asupra vietii de zi cu zi. Chiar si in sofisticatul Bangkok, femeile ies seara in fata casei pentru a oferi orez maimutelor.



Puncte de interes

Capitala, Bangkok, este asezata in centrul tarii, la varsarea fluviului Chao Phraya in apa Siamului. Tentacularul Bangkok te va fermeca cu ai sai zgarie-nori si ritm ametitor si colorat de viata. Bangkok este adesea denumit "Venetia Orientului" datorita nenumaratelor canale care il strabat si mai ales a "gondolelor", adevarate tarabe plutitoare pline cu produse care se vand chiar pe apa. Descoperi un oras spectacol in sine: lumini colorate, tarabe cu flori, fructe si obiecte de artizanat, muzica si dansuri in aer liber. Este un oras zgomotos, haotic, cu o multime de locuri unde te poti distra, unde poti incerca diverse produse culinare sau unde poti asista la un meci de box tailandez.
Tailanda in sine este o destinatie perfecta daca vreti sa faceti cumparaturi, aceasta tara oferind numeroase oportunitati celor dotati cu talent de negociator, iar Bangkok este paradisul shoppingului. Incotro sa va indreptati? Pietele sunt locuri aglomerate, zgomotoase, dar mai ieftine, iar produsele foarte variate: matase tailandeza, obiecte de arta si antichitati, imbracaminte, suveniruri si cadouri sau produse traditionale.
Insa Bangkok este in primul rand un oras al templelor. Obligatoriu va trebui sa vizitezi macar un templu dintre cele peste 400: Wat Pho - Templul lui Buddha Culcat, Wat Trimit - Templul lui Buddha de Aur, sau Wat Phra Kaew - Templul lui Buddha de Smarald.
Pentru cei obisnuiti sa petreaca si nu numai, Tailanda este o tara a festivalurilor, aici desfasurandu-se spectacole reprezentative pentru arta tailandeza: muzica si dans, dar si jocuri sau lupte traditionale.
Daca esti interesat sa te scalzi in soare si in apa oceanului, Pattaya este destinatia ideala. Plajele cu nisip fin, hotelurile confortabile, sporturile acvatice, nenumaratele posibilitati pentru petrecerea timpului liber, precum si palpitanta viata de noapte, situeaza Pattaya in randul celor mai frumoase statiuni ale lumii.
Pentru cei care vor sa-i exploreze imprejurimile, NongNooch - gradina botanica cu orhidee si plante tropicale, Satul cu elefanti, parcul MiniSiam si Insula Koh Larn sunt doar cateva dintre atractiile zonei.
In sudul peninsulei, vei descoperi cultura traditionala a pescarilor si in centrul tarii vestigii regale, somptuoase temple sau calugari budisti.
Phuket este cea mai mare dintre insulele Tailandei, care, pe langa hoteluri, restaurante si magazine, are un bogat acvariu cu pesti exotici si o gradina botanica. Clima sa blanda, apele calde si limpezi ale Marii Andaman, plajele cu nisip alb si fin, nenumaratele posibilitati de petrecere a timpului liber, precum si excelentele servicii hoteliere atrag anual mii de turisti.
Ayutthaya, fosta capitala a Siamului a fost fondata in 1350 si distrusa de birmani in 1767. Aici poti vedea Palatul vechi, Palatul Bang Pa-In, Templul Wat Mongkol Borpith - cu una din cele mai mari statui a lui Buddha din Tailanda, Templul Wat Phra Si Sanpeth, Templul Wat Chai Watanaram.
Sukhothai, in traducere Rasaritul Fericirii, a fost fondat in 1238, iar pentru 120 de ani a fost capitala Tailandei. Aici poti vizita peste 35 de monumente de la Palatul regal pana la temple budiste si sanctuare divers ornamentate. Parcul istoric Sukhotai este inclus in Patrimoniul UNESCO.
Chiang Mai este un oras construit pe radaciniile unei mosteniri traditionale ce ne poarta departe in istorie. Pe langa personalitatea aparte, Chiang Mai a fost binecuvantat cu o frumusete naturala maiestuoasa. Oamenii sunt o parte de neuitat a Tailandei. Obiectele de artizanat din matase, argint si lemn sunt suveniruri pentru vizitatori de pe intregul glob. Pe langa toate acestea, o mare varietate de locuri de cazare, distractie si restaurante ajuta la numirea Chiang Mai-ului drept una dintre primele atractii turistice din Tailanda.

Daca pana acum nu te-am convins, mai adaugam ca turistul este zeificat in Tailanda. Legile sunt foarte aspre cu cei care agreseaza turistul verbal sau fizic. Asadar, daca vrei sa simti ca toata lumea iti sta la picioare, sa te simti rasfatat si dezmierdat, fa-ti bagajele si vino in tinutul exotic si enigmatic al Siamului.