vineri, 12 decembrie 2008

Acapulco mandria Mexicului

Acapulco, un paradis tropical, este recunoscuta in toata lumea pentru frumusetea sa naturala. Aici se gaseste un golf superb, iar muntii sunt acoperiti de o vegetatie bogata si proaspata, dar nu in cele din urma, plaje aurii si fine.

Totodata, Acapulco este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Mexic – aici vin in fiecare an vizitatori din toata lumea, in cautarea plajelor frumoase si a apelor cristaline. Exista si multe activitati de recreere, de la pescuit la adancime si scufundari pana la tens si golf, Acapulco fiind o aventura incitanta pentru toti vizitatorii, fie ca preferati un program incarcat de activitati sau o atmosfera mai relaxata.
Acapulco este un oras cu o istorie indelungata. Inca din 1530 spaniolii construiau corabii pe acest loc, folosindu-le mai apoi la comertul pe mare. Corabiile incarcate cu bunuri de lux din Mexic plecau spre Filipine, unde comerciantii din lumea intreaga se intalneau pentru a face troc. Dupa negociere, corabiile spaniole se intorceau in Acapulco de astazi, incarcate cu matase chinezeasca, mirodenii, fildes, perle si alte pietre pretioase. Acesti comercianti spanioli au introdus in Mexic bunuri exotice din toata lumea.


Astazi, oameni din toate colturile lumii vin in Acapulco in cautarea distractiei, surfului si a soarelui. Acapulco consta in trei zone – prima este cunoscuta ca Playa Revolcadero. Aceasta zona se afla aproape de aeroport, la sud de Golful Acapulco. Aici se afla cea mai mare intindere de plaja, impreuna cu o laguna tropicala. Aici se afla putine statiuni, insa de curand se construiesc mai multe cladiri.

A doua parte este regiunea Puerto Marquis. Aceasta zona se afla la nordul Playa Revolcadero, intre aeroport si golf. Multi ani, aceasta zona a fost neglijata de explozia de constructii din celelalte parti ale orasului. Acest fapt a fost insa compensat de deschiderea recenta a unor noi statiuni.

A treia zona din Acapulco este si cea mai cunoscuta. Golful Acapulco este printre cele mai frumoase locuri din lume, datorita peisajului magnific – un lant muntos formeaza un port natural. Aceasta zona gazduieste aproape toate hotelurile de renume din Acapulco. Pe langa hoteluri si statiuni, viata de noapte de aici este foarte animata, existand si multe locuri pentru cumparaturi si pentru luat masa in oras.


Ofertele culinare din Acapulco sunt practic nelimitate. Pe langa mancare autentic mexicana, puteti gasi feluri din toate colturile lumii. Marea din apropiere ofera pesti si alte vietati proaspete. Multe dintre restaurantele excelente din Acapulco va ofera si o panorama superba a golfului.


Daca doriti sa va relaxati departe de zgomot si de trafic, in multe statiuni veti gasi plaje izolate si golfulete ascunse.

Pentru cei care nu au mai vizitat Acapulco va recomandam sa vizitati Insula Roqueta, locul ideal pentru a va relaxa sau pentru scufundari. De asemenea va recomandam scandaloasa La Quebrada, locul de unde plonjorii neanfricati sar in oceanul de la poalele stancilor. Daca aveti simtul aventurii si cautati adrenalina puteti face sarituri cu coarda elastica de la inaltimi care va ofera o vedere panoramica a golfului, zonei hotelurilor si a muntilor.

miercuri, 10 decembrie 2008

Salbatica Tanzania



Tanzania este poate cea mai uluitoare tara din Africa, pentru ca nu veti mai gasi nicaieri intr-un singur loc, o varietate atat de mare de peisaje, istorie, oameni si viata salbatica. Daca ne gandim doar la peisajele sale, de la varfurile inalte acoperite de zapezi de pe Kilimanjaro pana la plajele cu corali din Zanzibar si la iarba savanei pana la rocile ascutite de pe Rift Valey, de la raiul din Craterul Ngorongoro pana la sanctuarul din Lake Manyara, toate acestea sunt minunate opere de arta ale naturii si am putea spune ca te fac sa te indragostesti de Africa de la prima vedere.
Indiferent ce metoda alegeti pentru a o vizita, Tanzania este o experienta unica, in care privelistea schimbatoare a rezervatiilor naturale si viata salbatica nu vor inceta sa va fascineze, de fiecare data cand ajungeti acolo. Plajele exotice ale Tanzaniei, incluzand aici si tarmurile cu nisipuri albe din Zanzibar, ofera tot atata relaxare, pe cat de multa aventura si exaltare ofera safariul din savana. Safari in limba swahili inseamna pur si simplu "calatorie", dar in engleza a devenit un sinonim pentru aventura de cunoastere a vietii salbatice din Africa. "A merge in safari" este si va ramane intotdeauna o experienta fascinanta.
Turismul s-a dezvoltat exploziv in ultimii ani in Tanzania, aproape un sfert din suprafata tarii fiind cedata parcurilor nationale si rezervatilor de vanatoare si localnicii vegheaza ca natura si viata salbatica sa ramana neschimbate, asa cum sunt de milioane de ani. La acestea adaugati plajele albe si splendide din Zanzibar si lodge-urile si resorturile cu servicii impecabile, ghizii experimentati si instruiti si veti avea imaginea unei vacante de vis.

In cele ce urmeaza vom face o incursiune in parcurile din Tanzania de Nord:

Parcul National Kilimanjaro este situat langa orasul Moshi in nordul Tanzaniei. Muntele Kilimanjaro se ridica peste campiile aride culminand la inaltimea de 5895 m (varful Kibo). Ascensiunea pe Kilimanjaro se poate face pe sase trasee, cel mai usor si mai popular fiind traseul Marangu (pe traseu se afla cabane alpine).


Parcul National Tarangire este situat in apropiere de Arusha, in nordul Tanzaniei, si se intinde pe o suprafata de 2850 kmp de-a lungul raului Tarangire. Este unul dintre cele mai putin vizitate parcuri din Africa si din aceasta cauza pastreaza un aer aparte, de taram inca nedescoperit. Ofera peisaje minunate cu baobabi si paduri de salcami si este renumit pentru populatia impresionanta de elefanti si de feline, dar puteti vedea si zebre, antilope gnu, porci mistreti, precum si multe specii de pasari.

Craterul Ngorongoro este partea centrala a Ariei de Conservare Ngorongoro, care este situata la 180 km vest de Arusha. Craterul este o imensa caldare vulcanica cu diametrul de 19 km si o adancime de 600 m, formata prin prabusirea vulcanului Ngorongoro, acum 2-3 milioane de ani.
Putem spune ca aici este un mic colt de rai, unde s-a pastrat un mare numar de animale, printre care antilope gnu, zebre, gazele, bivoli, elefanti, hipopotami, lei, gheparzi, leoparzi si stoluri de flamingo roz. De fapt, fauna de aici include aproape toate speciile intalnite in Africa de est, printre care si rinocerul negru, o specie pe cale de disparitie, ocrotita de guvern.



Serengeti National Park este un parc legendar, unde se produce anual cea mai mare migratie animala din lume, incepand cu luna februarie, cand peste 2 milioane de antilope gnu si peste 200.000 de zebre pleaca in cautarea hranei de pe dealurile din regiunea nordica spre campiile din sud, traversand raul Mara.
Cu o suprafata 30.000 kmp, dintre care 14.000 kmp pe teritoriul Tanzaniei, parcul este cel mai mare din Tanzania. Serengeti in limba maasai inseamna "campia fara sfarsit", care este probabil si cea mai buna descriere a acestui platou acoperit in intregime cu iarba, intrerupt doar din cand in cand de formatiuni stancoase de eroziune.
Parcul gazduieste 70 de specii de mamifere si circa 500 de specii de pasari. Gazelele, antilopele gnu, zebrele si bivolii sunt doar cateva dintre speciile de ierbivore intalnite aici.
Parcul este recunoscut si pentru cei cinci rezidenti de seama, recunoscuti ca "The big five", cum sunt denumite cele mai pretioase cinci trofee de vanatoare din Africa: leul, leopardul, elefantul, rinocerul si bivolul. Pe langa acestea se pot admira gheparzi, gazele si girafe.

Rezervatia Lake Manyara - numele vine din dialectul masaai si denumeste o specie de euforbia. Are o suprafata de 325 kmp, din care 231 kmp sunt ocupati de Lacul Manyara, iar restul, in cea mai mare parte de campii inundate, paduri de smochin, salcam si mahon.
Atractia parcului o constituie leii cataratori. Aici se mai gasesc babuini si ierbivore: hipopotami, elefanti, girafe, antilope gnu, impala, porci salbatici, precum si o colectie impresionanta de peste 300 de specii de pasari migratoare: flamingo, berze si pelicani.

Zanzibar este un arhipelag langa coasta de est africana, fiind alcatuit dintr-o serie de insule mici si doua mari: insula Zanzibar, ce are o suprafata de 1.658 kmp si insula Pemba, de 984 kmp.
De secole, farmecul exotic al Zanzibarului a captivat calatorii de pretutindeni. Adusi parca de vanturile musonice, exploratori, sultani, negustori de sclavi sau simpli comercianti, toti si-au jucat intr-un fel sau altul rolul in fascinanta istorie si cultura cosmopolitana a arhipelagului.
Aici gasiti plaje fine cu nisipuri albe, recifuri de corali si o istorie interesanta de mai bine de 2000 ani. A avut legaturi comerciale cu Arabia si Persia, fiind o poarta deschisa pentru comertul cu sclavi, aur, fildes, lemn, condimente, sticla si textile.
Coasta de vest a Zanzibarului este fragmentata datorita existentei recifurilor de corali si are o plaja de nisip ingusta, iar apa este adanca chiar de langa tarm, pe cand coasta de est, pana spre nord, datorita expunerii la actiunea intensa a valurilor ?i mareelor, are plaje largi, cu nisipuri fine, albe, sau doar par albe pentru ca soarele straluceste mai tare aici.

vineri, 21 noiembrie 2008

Lasa-te surprins de Indonezia


Indonezia are aproape 250 milioane de locuitori, locul patru in lume dupa mult mai cunoscutele China, India si SUA. Aproape 90% din locuitori sunt musulmani, ceea ce transforma Indonezia in cel mai mare stat islamic din lume. Aceasta populatie e distribuita inegal, Indonezia avand in insula Java (125 milioane locuitori, cam cat Germania si Franta la un loc) una din cele mai suprapopulate regiuni de pe glob (peste 1000 de oameni pe KM patrat) si in insula Papua una din cele mai subpopulate (sub 10 oameni pe KM patrat). Oamenii sunt si ei foarte diferiti intre ei, de la civilizatia avansata hindu-javaneza care a creat inca de acum o mie de ani capodopere arhitecturale cum ar fi Borobudur si Prambanan pana la baieti relaxati din Papua care nu s-au obosit intr-un milion de ani sa inainteze mai mult de cativa centimetri pe scara evolutiva deschisa de stramosii nostri primatele. De altfel Papua (a nu se confunda cu Papua Noua Guinee, tara independenta de sub Papua indoneziana care imparte aceeasi insula in doua) inseamna 75% jungla nedefrisata in care nimeni nu stie ce se afla, fiind si una din ultimele frontiere neexplorate de om pana acum.
Indonezia este cel mai mare arhipelag din lume, cu peste 17.000 de insule.

Indonezia e cel mai mare centru de activitate seismica de pe glob, ceea ce inseamna ca Indonezia e o tara ce se cam clatina pe alocuri, nu prea sta bine pe picioarele ei.

Ca tacamul sa fie complet, Indonezia e tara care are si cei mai multi vulcani activi de pe glob. Intr-un numar mai vechi din National Geographic e un articol mare despre vulcanii activi din Indonezia. Alex a scris si el despre Merapi ("Muntele Scuipa-Foc"), intr-un articol ce descrie in cuvinte si imagini lava din Java. Intr-un astfel de mediu natural volatil credinta si ritualurile sacre de induplecare a zeilor fac zilnic parte din cultura si viata oamenilor.

Din punct de vedere natural, aici vezi locuri unice pe glob, minuni ale naturii cum ar fi vulcanul Bromo care stranuta pasnic in fata turistilor din 15 in 15 minute. Sau vulcanul Kelimatu din insula Flores care a format 3 lacuri de culori diferite, cele 3 lacuri schimbandu-si culorile intre ele din 10 in 10 ani.
Din punct de vedere turistic Indonezia este o tara de un an de zile de explorare continua, cam atat de multe ar avea de oferit ochiului turistic tara asta. Cele mai importante si mai cunoscute doua obiective turistice: insulele Java si Bali.

miercuri, 19 noiembrie 2008

Barbados - descopera paradisul




Frumoasa Insula Barbados este ce mai estica insula din Marea Caraibe. Desi masoara doar 34 km cu 22, tarmurile sale sunt binecuvantate cu aproape 100 km de nisipuri albe sclipitoare.Dramatic, coasta de est este stearsa de vanturi, udata de valurile Oceanului Atlantic si punctata cu imense blocuri de piatra - visul oricarui fotograf.

Conturandu-se ca o para, Barbados se lauda cu o populatie de peste 250.000 locuitori, cu toate ca rareori esti constient de multimea de oameni, in afara zilelor de shopping in capitala Bridgetown.
Bridgetown a fost fondat in 1628, iar astazi este un centru agitat si zgomotos al comertului si al activitatilor portuare. Orasul isi trage numele probabil de la un vechi pod indian.

Frumos coloratul port, cu impunatoarele case din pietre de coral, savane verzi si racoroase si tarabele deschise in aer liber, foarte vioaie, sunt cateva imagini autentice ale capitalei vestice indiene.
Aventurati-va departe de statiuni pentru ca sunt cateva lucruri care va vor captiva ... de la bine cunoscutele terenuri de criket, cartiere intregi cu case, pana la o variatie parca infinita a naturii.Se pot practica sporturi de apă (surf şi snorkeling) şi se poate face plajă. Flora şi fauna deosebită a insulei, climatul tropical, structura geologică unică atrage multi vizitatori dornici să îşi petreacă concediul într-un loc exotic.

Este o insulă foarte frumoasă, cu multe activităţi, viaţă de noapte, muzică, restaurante. Locuitorii insulei, numiti bajans sunt foarte calzi şi prietenoşi , creand in jurul turistilor o atmosfera parca de carnaval. Te fac sa te simţi binevenit şi special întâmpinându-te cu un zâmbet sincer, astfel încât să îţi doreşti să te reîntorci acolo.
Barbados are o retea buna de drumuri si sosele care acopera intreaga insula. Durata unei calatorii cu masina de la Bridgetown pana pe coasta estica a fost redus serios urmand autostrada insulara. Se circula pe banda din stanga. Limita de viteza este de 60 km/h si 80km/h pe autostrada. Drumul de la Bridgetown pana la Speightstown dureaza 30 minute, iar drumul de la Holetown pana la Oistins in jur de 20 minute.

Informatii practice

Limba Limba oficiala este engleza. Este de asemenea vorbit un dialect al insulei.

Tipping Bacsisul oferit hamailor si portarilor este de 1$ Bd. In restaurante sau cluburi, localnicii prefera sa lase la discretia turistilor bacsisiul.
Apa Apa minerala imbuteliata este recomandata.

Sanatate Nici un tip de vaccin sau inoculare nu sunt obligatorii pentru a intra pe teritoriul spatiului Barbados, dar este bine sa fiti vaccinati impotriva tetanosului. Facilitatile de sanatate, igiena si riscuri de imbolnavire variaza ca in toata lumea. Ar trebui de asemenea sa luati sfaturi de sanatate in legatura cu nevoile specifice cu cat mai devreme posibil.

Moneda Climatul subtropical si parfumat este racit de briza marii, dar cu toate acestea este mai insorit si mai uscat decat pe celelalte insule. Sezonul uscat tine din luna decembrie pana in luna iunie; pe durata asazisului sezon ploios ( lunile iulie - noiembrie) sunt probabile ploi de scurta durata. Timpul mediu de stralucire a soarelui este de 8-10 ore/zi din luna noiembrie pana in luna martie si de 8-9 ore/zi din luna aprilie pana in luna octombrie.

Imbracaminte Sunt recomandate hainele subtiri din bumbac, iar imbracamintea de plaja nu este permisa in oras.


Clima este fierbinte, subtropicala. Ploile sunt prezente tot timpul anului, in general in reprize scurte, torentiale, fiind mai putin frecvente din noimbrie pana in aprilie. Vantul si briza marii scad temperatura care altfel ar fi de nesuportat.






marți, 18 noiembrie 2008

Wow Filipine


Filipine este un arhipelag alcatuit din 7107 insule, intins pe o lungime de 805 km, a caror suprafata totala nu o depaseste pe cea a Arizonei. Doar 7% din aceste insule au suprafata mai mare de 2 km 2 si doar o treime au un nume. Cele mai mari sunt Luzon (in nord), Mindanao (in sud) si Samar. Originea lor este vulcanica (inca mai exista 20 vulcani activi) si majoritatea sunt strabatute de munti .
Majoritatea locuitorilor traieste pe 11 din aceste insule. Caldele ape tropicale, recifurile de corali cu uimitoarea viata subacvatica, peisajele marine si montane dramatice reprezinta garantia unei vacante de vis in acest adevarat colt de rai.

In arhipelagul Filipine se afla faimoasele plaje de nisip alb, fin, din Boracay, aflate in topul celor mai frumoase plaje din lume. In insula Mindanao, in partea de sud, un important obiectiv turistic il reprezinta lacul Sebu, aflat in munti, la o altitudine de 300 m; aici traieste un trib indigen, T'boli, intr-o izolare aproape totala, ce si-a pastrat cultura si traditiile stravechi; in fiecare sambata se organizeaza un targ plin de culoare, de unde se pot achizitiona obiecte de arta realizate de membrii tribului.


Capitala se afla la Manila, metropola care este situata in sudul Insulei Luzon (108 172 km2,reprezentand 35% din suprafata tarii),fiind cea mai intinsa dintre toate insulele care compun arhipelagul filipinez si cea mai populata (50%dinlocuitorii tarii) dintre cele circa 1000 locuite. Orasul este aflatla tarmul estic al Golfului Manila.



In insula Samar, pitorescul oras Viriato se intinde de-a lungul coastei; munti stancosi, golfuri linistite cu nenumarate barci, trasee unice pentru alpinism, o casacada superba - iata cateva dintre motivele pentru care nu veti regreta alegerea facuta. In Banaue exista inca terasele construite pentru cultivarea orezului acum 2000 de ani de tribul cruzilor vanatori de scalpuri Ifugao; se poate observa si astazi sistemul de irigare inventat de acestia, tuburi din lemn de bambus introduse in canale sapate in pamant.
Asa numitele Dealuri de Ciocolata sunt un fenomen unic in lume; lava s-a depus in starturi succesive, creand niste formatiuni ondulate de culoarea ciocolatei; legenda spune ca s-au format din lacrimile unui gigant cu inima ranita in urma unei batalii.

Parcul National "100 de insule" cuprinde, da fapt, 123 insule micute, cu marginile sapate straniu de ape, ajungand sa aiba forma unor ciupeci; pot fi vizitate intr-o calatorie de neuitat cu caiacul. Cele mai cautate de turisti sunt insula Quezon, Insula Guvernatorului si Insula Copiilor.

Pitorescul lac vulcanic Taal poate fi vizitat intr-o excursie de o zi pornind din Manila. In apropiere - orasul Tagaytay, construit pe marginea craterului unui vulcan inactiv. Pesterile Siquijor reprezinta o destinatie obligatorie pentru iubitorii de aventura. Aflate in muntii Cantabon, cele mai cunoscute sunt Cantabon, Cang Anhao, Ambaka'g Baki si Dacanay, o adevarata provocare, datorita tunelurilor inguste si abrupte, numeroaselor specii de lilieci si marilor portiuni cu lacuri subterane.

Oamenii. Intre est-asiatici, filipinezii reprezinta un caz aparte. Ei sunt vorbareti, ca latinii; isi manifesta deschis caldura si emotiile; se simt in largul lor in compania americanilor si a occidentalilor, in general; respecta valorile democratiei, inclusiv libertatea de exprimare; isi manifesta neincrederea si resping autoritarismul ori de cate ori este posibil.

Ca dovada, peste 100 000 de americani traiesc in Filipine si aproape doua milioane de filipinezi in SUA, fiind minoritatea asiatica care se extinde cel mai rapid. Anual le sunt acordate 50 000 de vize, fiind intrecuti in aceasta privinta numai de mexicani. In Hawaii a fost ales un guvernator filipinez.

Atipismul asiatic al filipinezilor deriva nu numai din cei 100 de ani de contacte cu americanii, ci si, intr-o mare masura, din cei 350 de ani de colonialism spaniol. Intr-adevar, insulele poarta numele lui Filip al II-lea al Spaniei.






Informatii practice


Ora GMT/UTC +8

Electricitate 220 V

Cartile de credit sunt acceptate pe scara larga in restaurante, hoteluri, marile centre comerciale.

Turistii au nevoie de viza de intrare in Cambodgia si pasaport valabil in urmatoarele 4 luni.

Imbracaminte: se recomanda imbracamintea usoara, din bumbac tot timpul anului, iar in anotimpul

Apa si sanatate: apa nu este potabila, e obligatorie utilizarea apei imbuteliate. Este recomandata vaccinarea impotriva hepatitei A, tetanosului, febrei tifoide, malariei, difteriei. Evitati scaldatul, pentru ca in majoritatea apelor este prezent bacilul bilharzia.

Moneda nationala
este peso-ul filipinez.

Clima: sezonul umed tine din iunie pana in septambrie, iar cel uscat din septembrie pana in mai. Temperatura variaza intre maxima de 31 grade C si minima de 24 grade C. Perioada ideala pentru excursii este intre decembrie si mai, cand temperaturile nu sunt excesiv de ridicate, iar cantitatea de precipitatii este scazuta.













Alaska o experienta exotica

Soarele straluceste, dar e noapte. Sau e intuneric bezna in miezul zilei. Din cand in cand, o perdea-curcubeu care pluteste ireal sparge monotonia celor sase luni de noapte continua. Una dintre cele mai minunate regiuni, Alaska, nu se poate asemăna cu niciun alt loc de pe pământ. Are o suprafaţă de aproximativ 1,5 milioane de km pătraţi, şi tot atâtea posibilităţi de a-ţi petrece timpul liber

Odată ajunşi aici, puteţi alege o călătorie în locurile sălbatice din zonă, kayaking pe mare sau căţărări pe gheţari. Imaginaţi-vă, pentru un moment, cum ar arăta o vacanţă în acest stat, situat în extremitatea nord-vestică a Americii de Nord.
Cu siguranţă nu vă veţi simţi în largul vostru atunci când veţi vedea un urs grizzly, însă veţi avea parte de nenumărate momente de linişte, spulberate, pentru câteva clipe, de un grup de balene cu cocoaşă, care îşi înalţă cu uşurinţă silueta greoaie mult deasupra apei.
În timp ce avionul vă poartă peste gheţarii de cristal, trebuie neaparat să nu uitaţi: aceasta este Alaska şi totul este real.



In general, vizitarea Alaskai se face la bordul unui vas de croaziera, deoarece oraselele situate in aceasta zona nu le veti gasi cu siguranta prea primitoare. Arhitectura western, prafuita, duce cu gandul la orasele fantoma din filmele americane vechi. De asemenea, vremea rece si umeda, va va tine departe de plimbarile prin natura.

Călătoriile în Alaska se pot programa pe parcursul întregii veri. Vasul pe care vă veţi petrece cea mai mare parte din sejur, precum şi pachetul pe care îl alegeţi, au o importanţă incontestabilă. Destinaţiile pot fi personalizate în funcţie de preferinţe.


Peisajele splendide din Pasajul Interior sunt unul dintre motivele pentru care o croazieră în Alaska este atât de plăcută. Această destinaţie cuprinde foarte multe elemente pe care oamenii adoră să le vadă: gheţarii, pădurile şi fiorduri albastre. Cu siguranţă, atracţia principală din Pasajul Interior va fi Gheţarul Hubbard, unul dintre cei mai minunaţi din zonă. Bucăţi de gheaţă se separă de Hubbard, într-un proces numit „galopare“. Când gheaţa se prăbuşeşte, în sfârşit, în mare, se aude un zgomot puternic, iar sunetul se propagă pe câteva zeci de mile. Alte excursii populare includ croazierele de-a lungul strâmtorilor din Pădurea Naţională Tongass.

Cele mai multe dintre croaziere sunt vândute ca pachet complet. Acestea conţin cazarea pe vas, trei mese zilnice cu serviciu complet sau all inclusive la bord. Toate distracţiile de pe vas, sporturile sau metodele de recreere, inclusiv înot în piscină, club de sănătate şi sală de fitness, plimbări şi jogging pe pistă special amenajată, jacuzzi, saună, bibliotecă, sală de jocuri sau facilităţile pentru îngrijirea copiilor, contribuie la relaxarea totală.

Preţul unui bilet porneşte de la 2.500 de euro. Acesta diferă în funcţie de opţiunile alese pentru excursii şi confort. În preţul minim nu sunt incluse: biletul de avion către unul dintre oraşele de îmbarcare, cheltuielile de port, taxele şi excursiile opţionale de pe ţărm, băuturile alcoolice şi cele non-alcoolice, jocurile din casino, cumpărăturile din magazinele de pe vas şi bacşişurile.

duminică, 16 noiembrie 2008

Dubai - orasul viitorului

Dubaiul are un climat subtropical, motiv pentru care trebuie vizitat mai ales in perioada noiembrie-martie. Chiar daca ajungeti pe aceste meleaguri exotice in restul anului, puteti fi siguri ca nu veti uita prea usor vacanta petrecuta aici.

Prima impresie La Dubai se ajunge extrem de usor. De trei ori pe saptamana, un Boeing Tarom pleaca la lasarea serii de la Otopeni si aterizeaza patru ore mai tarziu pe cel mai modern aeroport din Orientul Mijlociu - Dubai International Airport. Nu vreau sa fiu negativist, insa prima impresie despre Dubai o sa v-o faceti nervosi, obositi si plictisiti. Si asta pentru ca formalitatile de intrare in tara sunt lungi si anevoioase. Dubaiul este principala destinatie a muncitorilor din sud-estul Asiei, incepand cu India si terminand cu Filipinele. Astfel ca, la sosirea in aeroport, trebuie sa va asezati la rand alaturi de familii intregi de asiatici (extrem de numeroase) si de alti cetateni ai lumii, pentru a vi se lua amprenta ochiului (nu va speriati! este o procedura cat se poate de inofensiva: va uitati cu un ochi printr-un fel de binoclu si vi se face o poza), dupa care intrati la controlul de pasapoarte (o procedura la fel de lunga). Abia pe urma va puteti colecta bagajele si iesi in caldura si umiditatea excesiva a Dubaiului.


Cazare Orasul va va fermeca de cum puneti piciorul in taxiul cu aer conditionat, care va va duce spre hotelul de 4* sau 5*. Trebuie sa va spun ca, in Dubai, facilitatile de cazare sunt extraordinare, combinand confortul european cu luxul arabesc. Hotelurile modeste sunt rare, iar preturile celor de lux se ridica la nivelul unui asezamant de 2* sau 3* din batrana Europa. In plus, mai e Burj al Arab, singurul hotel de 7* din lume... Si cu asta am spus totul despre conditiile in care puteti locui in cel mai important oras al Emiratelor Arabe Unite.


Istoria orasului Daca inainte de a ajunge in Dubai ati vazut orasul doar la televizor, veti fi placut surprinsi sa constatati ca insulele construite de om, cladirile inalte, din otel si sticla, si mall-urile uriase chiar exista. Daca stiti cate ceva despre istoria orasului, va veti cruci si intreba cum, in doar cativa zeci de ani, Dubaiul a ajuns dintr-un satuc de pescuitori de perle prototipul orasului viitorului. Raspunsul este destul de simplu: s-a descoperit petrol, s-au obtinut bani multi, iar familia de emiri din fruntea Dubaiului a stiut ce sa faca cu acesti bani. De asemenea, a fost constienta ca rezervele naturale nu tin o vesnicie si a avut viziunea de a transforma asezarea intr-o capitala financiara a lumii, oferind conditii de viata la nivel inalt si de dezvoltare economica fara niciun fel de ingradire (in Dubai nu se platesc niciun fel de taxe). Astfel, banii au adus alti bani de la investitorii straini, iar populatia de straini a ajuns la aproape jumatate din totalul locuitorilor emiratului. Si daca tot l-au facut mare, frumos si modern, au decis sa-l si lege de lume prin rute aeriene directe. Asa s-a nascut unul dintre cele mai moderne aeroporturi din lume si, ce e mai important, asa a aparut ceea ce in momentul actual reprezinta cea mai performanta si mai luxoasa companie aeriana de pe glob: Emirates Airlines.Deci avem cu ce ajunge si unde locui in Dubai.

Cumparaturi Dar ce e de facut in acest oras? O sa incep cu artileria grea: shopping-ul. Dubaiul are facilitati de shopping intalnite doar la New York, Singapore sau Hong Kong la preturi mult mai reduse, emiratul fiind o zona in care nu se percep taxe. Unde puteti face cumparaturi? Incepeti cu Deira City Centre, mutati-va apoi la Burjuman si continuati cu Emirates mall (nu toate intr-o zi, pentru ca nu veti avea timp si, in plus, veti fi frustrati!). Rezervati-va cel putin doua zile pentru shopping. Ce puteti cumpara? Tot. Imbracaminte de firma, electronice performante, incaltaminte, decoratiuni, mobila, obiecte traditionale, aur, automobile si orice va mai doreste sufletul, pentru ca le gasiti pe toate la cele mai bune preturi. Nu uitati de bazaruri! O fi Dubaiul orasul viitorului, dar radacinile nu si le-a uitat. Recomandarea mea este bazarul de aur sau Gold Souk - stradute peste stradute pline cu magazine ce vand aur de toate culorile si formele, de la bijuterii grele arabesti pana la ineluse si lantisoare executate dupa modelul vostru. Iar pentru a sarbatori bucuria de a cheltui si de a cumpara, in Dubai exista doua evenimente legate de shopping devenite in timp adevarate sarbatori nationale: festivalul de shopping (in ianuarie/ februarie), unde puteti castiga zilnic, la tombole, o masina de lux, si Surprizele verii, ce se desfasoara in iunie si iulie, cand extravaganta shopping-ului atinge culmi maxime, iar reducerile sunt de pana la 75%. Cu aceste ocazii, preturile de inchiriere a camerelor de hotel scad, pentru a atrage cat mai multi turisti, iar tarifele pentru biletele de avion se ieftinesc. Un oras care stie sa se vanda!

Bonus: Vizitatorii au la dispozitie peste 25 de mall-uri, precum si piete in aer liber amenajate in jurul orasului. Daca ziua nu va este de ajuns pentru a face cumparaturi, puteti merge la shopping si noaptea.Bazarul de noapte este locul de unde puteti achizitiona orice va doriti, tarabele fiind deschise pana in zori.

Ce si unde mancati Dupa atata shopping, e momentul pentru o masa gustoasa, nu-i asa? In primul numar al revistei ati putut afla cate ceva din rafinamentele culinare arabesti. In Dubai le veti gasi pe toate. Si mai mult decat atat. Incercati o masa cu mezze (aperitive) arabesti la un restaurant de pe plaja sau aduceti-va aminte de Europa savurand un meniu international la unul dintre localurile de lux situate la etajele superioare ale marilor hoteluri - cu panorama Dubaiului luminat a giorno. Ca in cazul oricarui alt serviciu, preturile in ceea ce priveste mancarea nu va vor face o gaura in buget. In plus, diversitatea culinara este covarsitoare (veti ajunge acasa “cocosati” de uimire de cate veti vedea in acest oras): delicii indiene, chinezesti, japoneze, frantuzesti si italienesti asteapta sa va gadile apetitul culinar la orice colt de strada.
La plimbare prin DubaiSi acum parca ar merge o plimbare. Problema e ca, in Dubai, nu prea aveti pe unde sa va plimbati pe jos. Obligatoriu, incepeti din Dubai Creek, pentru a observa viata de zi cu zi a portului, neschimbata de zeci de ani, dar totusi modernizata. Vase mai mici sau mai mari inca aduc in port marfuri din toata lumea. Daca sunteti atenti, veti putea zari hamali ce cara cu spatele bunatatile sosite de peste mari si tari. Daca nu aveti rau de mare, luati o barca si plimbati-va pe aceasta limba de apa sarata, ce imparte orasul in doua: Deira si Bur Dubai, fiecare cu portia ei de muzee de arta orientala, moschei si mall-uri. Pentru a explora aceste parti ale orasului in profunzime, aveti nevoie de o masina sau de un taxi, deoarece, in Dubai, toata lumea este motorizata, iar trotuarele sunt destul de rare. Ce nu trebuie sa ratati in afara de monumentele dedicate cumparaturilor? Districtul Bastakya, pentru a va umple de atmosfera vechiului Dubai, cu stradute inguste si case mici, pescaresti. Exista aici un fel de muzeu al satului, numit "tourist village", cu galerii de arta, un centru cultural si restaurante. Sheikh Saeed' House este fosta resedinta a familiei conducatoare, asezata strategic langa apa, pentru ca seicul sa poata observa de la balcon activitatea din port. Dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si este un exemplu de arhitectura locala.

Moschei Dintre moschei, Marea Moschee din Bur Dubai are cel mai inalt minaret din tot orasul (aproximativ 70 m si nu mai putin de 45 de domuri din sticla si otel). Este o cladire pe care nu o veti uita curand, reprezentand principalul loc de rugaciune din emirat. Moscheea Jumeirah, cel mai fotografiat obiectiv religios din oras, poate fi recunoscuta datorita minaretelor sale gemene. Este spectaculoasa mai ales noaptea, gratie luminilor inteligent amplasate, ce-i confera un aer sacru. La lasarea serii, mai faceti o plimbare cu taxiul pe Sheik Zayed Road, inima comerciala a Dubaiului si zona cu cei mai multi zgarienori. Va veti simti ca in "Star Trek". Neaparat faceti poze aici. Vor fi cele mai reusite! Nu ratati nici targul de peste, care insa trebuie vazut dis-de-dimineata. Nu pentru cumparaturi (doar nu o sa va apucati de gatit cu atatea restaurante in jur), ci pentru atmosfera si senzatia de normalitate pe care le ofera in mijlocul tehnologiei viitorului.
La plajaDaca vreti plaja, indreptati-va catre Jumeirah. Situata pe coasta Golfului Arabic, aceasta parte a Dubaiului are plaje cu nisip fin si palmieri. Aici se afla simbolul modern al orasului Dubai: Burj al Arab, singurul hotel de 7* din lume, construit in forma de vela, unde toate camerele sunt apartamente. Preturile sunt la fel de ametitoare ca panorama pe care o ofera de la ultimul etaj, insa luxul este maxim. Daca aveti bani, merita sa petreceti aici macar o noapte, pentru a va simti la fel ca un seic.

Stiati ca?- Viza pentru Dubai costa 55 de dolari si se obtine cu ajutorul companiei aeriene cu care zburati, Emiratele neavand reprezentanta consulara in Romania. - Multe stewardese de pe Emirates sunt romance, asa ca nu trebuie sa va mirati daca, data viitoare, cand veti zbura cu aceasta linie aeriana, vi se va vorbi in limba natala. - Toate marile companii de media internationale isi au cate o reprezentanta in oraselele satelit ale Dubai-ului: Dubai Media City sau Dubai Internet City. - In ciuda a ceea ce s-ar putea crede, Dubaiul nu este capitala Emiratelor Arabe Unite. Aceasta onoare ii revine Abu Dhabi-ului. - Aproape toti soferii de taxi sunt indieni sau pakistanezi, astfel ca engleza pe care o vorbesc va va aduce aminte de comediile englezesti. - Preturile locuintelor pe Palm Islands incep de la 70.000 de euro (un apartament cu o camera) si ajung la cateva milioane (o vila cu sapte camere, piscina si ponton propriu). - "Daca nu a venit Mohamed la munte, a venit muntele la El" este un proverb celebru, ce se aplica si in cazul centrului de schi, sanius si snowboard din Dubai, unde, in interior, sunt cateva grade sub zero, iar in exterior temperatura depaseste 50 grade C. Tot in Jumeirah se afla insulele artificiale Palm Islands (in numar de doua), a caror poveste o cunoasteti din numeroase reportaje si documentare. Prima dintre ele este gata si si-a primit chiar si primii locuitori. Mai spre larg, in plina constructie, este The World, un complex de insule private ce au forma hartii lumii. Si acestea au fost deja achizitionate de persoane private sau de companii straine. Dubaiul este o destinatie in continua dezvoltare. Puteti sa va mutati aici sau sa vizitati orasul timp de cateva zile. Oricum, va veti simti ca acasa. O casa asa cum visati doar in cele mai indraznete visuri ale voastre si care, culmea, EXISTA! ..

Ce ziceti de vasele de croaziera?

Turismul de croaziere se refera la timpul petrecut pe un vas cum ar fi navigarea cu flota, croaziere lungi, croaziere pe rauri, navigare cu yachturi decapotabile sau charter cu yacht.Totusi, rolul principal il ocupa croazierele pe mare, pe vase mari.Vasele de croaziera au toate dimensiunile de la sub 100 de pasangeri la peste 3000 !






Din experienta mea, ca fost lucrator pe un vas de croaziera, consider ca nimic nu se compara cu un sejur la bordul unui vas de croaziera.

Preturile variaza in functie de destinatia aleasa (deoarece aceasta industrie s-a dezvoltat cel mai mult in Statele Unite,cele mai multe destinatii sunt in America de Nord si Sud) , de compania cu care doresti sa colaborezi (Princess, Carnival, NCL, Costa etc) si nu in cele din urma vasul cu care urmeaza sa navighezi (preturile difera in functie de confort si serviciile oferite)

Daca v-ati decis asupra unui pachet, trebuie sa tineti cont ca nu va veti petrece tot timpul ve vas, acesta va acosta zilnic sau, in functie de itinerariu, o data la doua zile intr-un nou port. Veti putea vizita atractiile turistice din zona, pretul excursiilor nefiind, in general, inclus in costul biletului. Deci atunci cand achizitionati un bilet pe un vas de croaziera interesati-va si de acest aspect. Unele companii acorda excursii gratuite altele nu.

De indata ce veti urca pe vas veti face un tur al acestuia impreuna cu unul din ghizii companiei, vi se vor prezenta pericolele cu care va puteti confrunta pe timpul sederii si veti lua parte la o simulare a unei situatii de urgenta.

Deviza companiilor de croaziera este: Clientul nostru stapanul nostru. Acest lucru este speculat de clientii vechi cu exerienta care stiu ca daca fac reclamatii peste reclamatii, toata lumea va fi la picioarele lor. Asa ca nu fiti eleganti, ca nu aveti nimic de castigat. In schimb fiti exigenti la toate serviciile prestate si atrageti atentia celor in drept de problemele aparute. Asa veti avea sansa sa fiti considerati "clienti dificili" si tratati ca atare: sticle de sampanie, capsuni, cosuri cu fructe din partea companiei, mese mai bune la restaurant, personal mai atent si mai amabil etc.




Si in timp ce voi va relaxati si va bucurati de peisaje si de servicii va invit sa vedeti ce se afla in spatele luxului de care aveti parte. Viata celor care va servesc:




Astept sa impartasiti cu mine opiniile voastre legate de sejururile pe vasele de croaziera, printr-un comentariu la acest subiect.

HAWAII o destinatie de vis



















Munti crestati, paduri tropicale cu frunze grele de apa, plaje interminabile si vulcani activi, toate scaldate in apa Pacificului.



O destinatie de vis, Hawaii.
Hawaii este poate cel mai neobisnuit stat american, individualizat de o cultura aparte, construita prin interactiunea diferitelor etnii care convietuiesc in pace pe aceeasi insula de zeci de ani. Locul este un amestec genial de confort, urbanism si aventura in aer liber.


Pe la mijlocul secolului trecut, starurile de cinema si celelalte elite americane navigau spre Honolulu, la bordul unor vaporase cochete si luxoase. Prin anii '70 al cincizecilea stat american devenise deja sinonim cu turismul in masa. Lucrurile nu s-au schimbat de atunci. Pachete turistice convenabile atrag zilnic sute de turisti.
Cu toate acestea, este inca simplu sa iti conturezi propriul colt de paradis in Hawaii. Muntii verzi tasnesc drepti direct din apele oceanului, sute de cascade invigoreaza padurile virgine, iar lava se prelinge de pe stancile crestate direct in Pacific, in nori de abur. Bastinasii multietnici nu pot fi nici ei ignorati. Veseli, bronzati si vorbareti, ei isi traiesc viata in ritmul "aloha", invatat de la generatiile mai vechi.















Arhipeleagul este frumos in totalitatea sa si merita a fi descoperit pe indelete. Daca, insa, nu aveti prea mult timp la dispozitie, exista cateva locuri care nu pot fi ratate. Specialistii de la Forbes au facut chiar si un top al celor mai atractive locuri din Hawaii:
Plaja Waikiki, Oahu. Este plaja care apare in mai toate vederile cu Hawaii. Nisipul de o finete ispititoare este incadrat de munti impunatori. Waikiki este locul ideal pentru o plimbare nocturna pe plaja.


Coasta Na Pali, Kauai. Peretii canionului aluneca de la mii de metri direct in ocean. Producatorii de la Hollywood au apreciat si au exploatat la maximum locatia. Printre cele mai cunoscute filme turnate aici se numara "Raiders of the Lost Ark" si "Jurassic Park".

HAWAII